ACAMPADA BARCELONA
Societat 27/05/2011

Allau de crítiques contra Felip Puig i els Mossos d'Esquadra pel desallotjament dels acampats

El PSC acusa Puig d'haver-se "extralimitat" amb els indignats i ICV demana al Govern que rectifiqui. El sindicat UGT critica la "violència desmesurada" i els acampats recullen signatures demanant la dimissió del conseller Felip Puig

Redacció
2 min

BarcelonaEl diputat del PSC Joan Ferran ha acusat el conseller d'Interior, Felip Puig, d'haver-se "extralimitat" amb la seva actuació amb els indignats de la plaça Catalunya. Una actitud que Ferran creu que evidencia la "incapacitat de negociació i diàleg" del conseller, que ha demostrat una "manca de perícia que ha acabat provocant greus problemes per a la ciutat". A través d'un comunicat, el diputat socialista ha afegit que les tasques de neteja de la plaça i la retirada d'elements perillosos "no és incompatible amb el dret de manifestació dels indignats", tot recordant que fins ara "s'han comportat sempre de forma pacífica". Per Ferran, el conseller d'Interior "hauria pogut resoldre la concentració pacíficament, sense carregar i dialogant".

Per la seva part, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha exigit aquest migdia al president de la Generalitat, Artur Mas, i al conseller d'Interior, Felip Puig, que “rectifiquin” per haver creat a plaça de Catalunya un “problema on no hi era”. En roda de premsa, Herrera ha deplorat que no hi hagi hagut cap mediació abans de la intervenció contundent dels Mossos. Ara bé, Herrera ha evitat demanar dimissions.

“Mas i Puig han vulnerat el dret de reunió amb qualsevol excusa”, ha considerat Herrera, que ha posat en dubte que la finalitat de l'actuació policial fos la perillositat del material acumulat a la plaça. Per això, ha preguntat “en base a quina legalitat s'han decomissat aquests béns”. La diputada d'Esquerra Unida i Alternativa, Mercè Civit, ha qualificat "d'antidemocràtica" l'actuació policial i ha criticat que els Mossos hagin llençat, per exemple, les signatures de suport als acampats a les escombraries.

ERC ha demanat la compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Felip Puig, després dels incidents succeïts aquest divendres en la intervenció policial contra els "indignats" a la plaça de Catalunya, amb més d'un cenetenar de ferits. El portaveu del partit, Ignasi Llorente, afirma que s'ha emprat una "força desproporcionada", tenint en compte que el motiu era només fer "neteja" a la plaça i garantir la seguretat a la zona. Per aquest motiu, ERC sol·licita a Puig que aclareixi "els motius reals" del desallotjament i que faci una valoració de les conseqüències que ha comportat. Llorente destaca, a més, que durant tots aquests dies els acampats s'ha manifestat "pacíficament".

Els sindicats també s'han sumat a les crítiques. UGT ha criticat la "violència exercida de manera desmesurada" pels Mossos d'Esquadra. "Un desallotjament violent com aquest no es correspon amb un moviment que, fins ara, ha sigut reivindicatiu i pacífic", diu el sindicat en un comunicat. L'ONG Amnistia Internacional ha defensat el dret del moviment 15-M a manifestar-se.

Els acampats a la plaça Catalunya demanen ja a través de les xarxes socials la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, com a responsable del cos de Mossos d'Esquadra, que ha carregat repetidament contra els indignats i ha deixat un balanç final de 121 ferits lleus i un detingut.

Al web change.org, que recull reivindicacions ciutadanes d'arreu del món, han obert la recollida de signatures per demanar la dimissió de Puig, amb la demanda: "Exigeix la dimissió fulminant del conseller d'Interior per la violència utilitzada a la plaça Catalunya".

stats