Violències sexuals
Societat 02/03/2023

Un "acte íntim consentit", la defensa de Saül Gordillo de la segona denúncia per agressió sexual

La denunciant es ratifica en el que va explicar als Mossos d'Esquadra, mentre ell s'agafa a les imatges de la discoteca per apel·lar al consentiment

3 min
Saül Gordillo al costat del seu advocat, Carles Monguilod

BadalonaLa periodista s'ha ratificat en la seva denúncia: el que era el seu cap, Saül Gordillo, la va agredir sexualment l'1 de desembre del 2022 a la matinada, després del sopar d'empresa i la posterior festa a la Sala Apolo de Barcelona. Els fets haurien passat al cotxe de l'exdirector del Principal, de 50 anys, i es tracta de la segona denúncia per agressió sexual contra el periodista pel que va passar aquella nit. Segons fonts de l'acusació, Gordillo ha admès davant la jutgessa d'instrucció número 5 de Badalona que al cotxe es van produir "actes íntims consentits". L'exdirector de Catalunya Ràdio ha reiterat que no va cometre cap delicte.

En la seva declaració de més d'una hora i mitja, la noia ha explicat que té "flaixos" del que va passar aquella nit a dins del vehicle perquè va començar a trobar-se malament. Recorda tres moments. El primer a l'interior de l'Apol·lo amb una altra companya de feina (la primera denunciant). El segon a l'interior del cotxe de Gordillo, en un descampat des d'on es veien les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. El tercer, a casa, parlant amb la seva parella. Segons el testimoni de la denunciant, de sobte, es va trobar dins del cotxe del seu cap, que l'estava agredint sexualment. Va demanar-li que s'aturés i la portés a casa. En aquest punt, les versions es contradiuen. Gordillo ha manifestat que va ser ell qui va aturar-se perquè va ser conscient llavors que estava casat.

La jove periodista ha explicat a la jutgessa que se sentia atordida, i l'endemà va decidir anar al CAP perquè la visitessin. Allí, donat el seu estat, van fer-li una analítica. La prova mèdica va confirmar restes de benzodiazepina (una marca comercial és el Diazepam), un producte que pot tenir efectes sedants en funció de les quantitats consumides. Aquest fet va provocar que Gordillo també fos investigat per un presumpte delicte de submissió química.

L'abans i el després

L'advocat de Gordillo, Carles Monguilod, s'ha agafat al consentiment i les imatges "contundents", com ja va passar en el primer cas que s'instrueix a Barcelona, per defensar la innocència de l'exdirector de Catalunya Ràdio: "Tot el que va passar està fora del Codi Penal". L'advocat ha reiterat que ni amb les proves aportades ni amb les declaracions hi ha "cap indici" d'una "qüestió penal" o una "conducta sexual no consentida". La tesi de la defensa gira al voltant de les imatges de la Sala Apolo i les de la casa de la noia, on arriba ella acompanyada per Gordillo. Per a Monguilod, les dues seqüències d'imatges demostren que en el període de temps entre les unes i les altres no hi va haver cap delicte. Segons l'advocat, les imatges demostren que és "impossible" que ella estigués sota els efectes de la benzodiazepina: "En absolut no sabia el que feia. Si una persona exterioritza una manera de caminar, enraonar o gesticular abans i després, és lògic que el que hi ha entremig sigui la mateixa".

Monguilod ha posat èmfasi en el fet que la noia només tingui "flaixos" del que va passar, ja que, per tant, no pot assegurar si hi havia "consentiment o no" del que va succeir a l'interior del vehicle. "En el dret penal el dubte és a favor de la persona acusada", ha recordat l'advocat, que ha remarcat que els Mossos van escriure en el seu informe que la noia va acomiadar Gordillo a casa seva amb un somriure, un fet que van captar les càmeres de seguretat. En canvi, segons l'acusació, el gest era de ràbia.

Durant les declaracions la jutgessa ha preguntat a l'acusat si hi va haver algun episodi de flirteig previ, mentre estaven prenent copes a la Sala Apolo, i el periodista ha volgut remarcar que hi havia un ambient festiu.

Sense mesures cautelars

Segons Monguilod, l'acusació ha demanat una sèrie de mesures cautelars per a Gordillo que la jutgessa ha rebutjat: retirada de passaport, signar cada 15 dies als jutjats i prohibició de comunicació amb la víctima. La Fiscalia validava la petició de la part demandant. L'acusació, en canvi, sosté que ha sol·licitat una vista per tractar les mesures cautelars i la magistrada no l'ha concedit.

Un dels aspectes que podria variar durant les pròximes setmanes és que s'ha obert la possibilitat que totes dues causes s'agrupin, en aquest cas als jutjats de Barcelona. La defensa del periodista ha demanat l'arxivament de la primera denúncia.

stats