Violència sexual
Societat 27/01/2023

Les imatges de la discoteca del cas Gordillo: agressió per a l'acusació, tocaments consentits per a la defensa

El periodista ha declarat davant el jutge assegurant que no ha comès cap "conducta delictiva"

3 min
Saül Gordillo i el seu advocat Carles Monguilod

BarcelonaUnes mateixes imatges, dues versions contràries. Els prop de 10 minuts de gravacions de la sala Apolo de la nit de l'1 de desembre mostren un home de 50 anys i una jove de 23 "interactuant" en una "escena lúdica" en què hi ha tocaments consentits, segons la defensa de Saül Gordillo, mentre l'acusació manté que les imatges demostren que hi va haver una agressió sexual i en cap cas consentiment. Aquest matí han declarat al jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona l'exdirector de Catalunya Ràdio i la primera de les dues denunciants, una periodista del digital Principal que va interposar una denúncia contra el que llavors era el seu cap per una agressió durant la nit del sopar d'empresa.

La noia de 23 anys ha declarat durant gairebé una hora i mitja, tot i que ha necessitat un temps per agafar forces abans de començar a respondre a les preguntes perquè no podia "ni parlar per l'afectació" que li suposa aquest episodi. Segons l'advocada de l'acusació, Noemí Martí, la denunciant s'ha ratificat plenament en el que va explicar als Mossos d'Esquadra el passat 22 de desembre: "En les imatges es veu el que apareix a la denúncia". Així, segons fonts de l'acusació, consideren que en cap cas hi va haver consentiment i que la noia va quedar en estat de xoc després dels fets, que van passar a la barra de la sala de festes uns minuts abans de les tres de la matinada.

Gordillo ha iniciat la seva declaració davant del jutge, el mateix que va instruir el cas Maristes, a un quart de dues i ha defensat la seva innocència perquè les imatges demostren que no hi ha cap "conducta delictiva". El periodista ha volgut parlar davant dels mitjans en sortir de la Ciutat de la Justícia posant èmfasi en el "judici paral·lel inacceptable" que s'ha fet sobre el seu cas, i assegurant que les imatges són "explícites": "El temps demostrarà que soc innocent".

"Escena lúdica"

L'advocat de Gordillo, Carles Monguilod, ha assegurat que les imatges aportades per la sala Apolo "evitaran un error judicial" perquè "el que es denuncia no es correspon amb el que va passar", malgrat que no ha volgut parlar de denúncia falsa. Per a Monguilod a les "imatges es veu una escena lúdica i divertida" entre dues persones adultes que estan "interactuant", i això demostra que la noia "va consentir" els tocaments del seu cap: "En absolut" es tracta d'un "tocament de caràcter sexual no consentit".

Ni Fiscalia ni acusació particular han demanat mesures cautelars per a Gordillo, que va ser acomiadat del Principal pocs dies després que sortissin a la llum les dues denúncies contra ell. La segona, per uns fets succeïts la mateixa nit, la va interposar una altra periodista, també per una agressió sexual, en aquest cas amb una presumpta submissió química. La defensa de l'exdirector de Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies ha sol·licitat una prova amb un psicòleg per avaluar si la denunciant va entrar en estat de xoc després del que va passar a l'Apolo.

L'advocat de Gordillo ha lamentat la "tortura" que ha patit el seu representat durant aquestes setmanes, criticant els missatges que van publicar alguns polítics –la consellera Tània Verge i la ministra Irene Montero– saltant-se, segons Monguilod, la presumpció d'innocència. Durant la seva declaració, el periodista, que ha quedat en llibertat, ha posat molt èmfasi en les conseqüències que el cas ha tingut sobre la seva persona, unes declaracions davant del jutge a les quals ha volgut sortir al pas l'acusació recordant que "l'única víctima" és la noia.

Telèfons Violències Masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats