Justícia

La Generalitat pretén "blindar" la figura dels jutges de pau davant la reforma de Bolaños

El govern espanyol reordena el servei de justícia per convertir els històrics jutjats de pau en oficines de justícia

2 min
El ministre de Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

MadridEl consell de ministres va aprovar ahir una llei que reordena el servei de justícia per fer-lo més eficient i que inclou la reconversió dels actuals jutjats de pau en oficines de justícia i la creació de nous jutjats d’instància a cada partit judicial, segons va explicar el ministre de Justícia, Félix Bolaños. A Catalunya el canvi afectarà els 898 jutjats de pau repartits en els 947 municipis del país. La Generalitat, però, pretén blindar la figura dels jutges de pau pel seu paper clau en “la justícia de proximitat, la mediació i la gestió alternativa de conflictes”. El ministre de Justícia i la consellera Gemma Ubasart es van reunir a la Moncloa el 29 de febrer per acostar posicions en aquesta qüestió i el Govern n’és optimista al respecte.

Bolaños va anunciar que amb el nou sistema es passarà dels 3.800 jutjats unipersonals actuals a l’Estat a només 432 jutjats d’instància, de manera que “es reduirà la càrrega de feina dels que estan col·lapsats”, s’evitarà la pèrdua de temps actual quan hi ha jutjats que canvien constantment de titular i permetrà que “els jutges treballin de forma col·legiada i amb unitat de criteri”. El ministre està convençut que amb l’esforç per digitalitzar la justícia (a partir de fons europeus) s’agilitzarà la crònica lentitud de la justícia. “És la reordenació més important de les darreres dècades”, va incidir Bolaños.

I com queden els jutjats de pau? Doncs, segons Bolaños, es reconvertiran en oficines de justícia, un nou organisme que servirà perquè els ciutadans que viuen als municipis petits puguin fer tràmits processals sense necessitat de traslladar-se al jutjat d’instància. Ubasart va avançar que ERC presentarà una esmena en el tràmit al Parlament per “blindar” els jutges de pau en la nova llei, reconvertits ara en caps de l’oficina de justícia, ja que l’Estatut català els reconeix competències específiques.

Segons Ubasart, Bolaños va ser “receptiu” en la reunió a acceptar els canvis que proposa el Govern, alguns d’ells “profunds” i que provenen d’esmenes vives de l’anterior legislatura. 

El consell de ministres també va aprovar una llei per adaptar la justícia espanyola al sistema que facilita l’intercanvi d’informació sobre els antecedents penals dels ciutadans a tota la Unió Europea

stats