Lgtbifòbia

Un detingut per una agressió homòfoba en un botelló a Girona

L'agressor va preguntar la condició sexual a la víctima i el va colpejar

3 min
Imatge de les deixalles acumulades a la Devesa després del botellot on es va produir l'agressió homòfoba

GironaNova agressió homòfoba, aquesta vegada a Girona. Els fets van passar la nit de dijous a divendres durant un botelló que es feia a la Devesa. Segons fonts dels Mossos d’Esquadra, l'agressor es va dirigir al noi, li va recriminar la seva orientació sexual i el va començar a agredir. Les persones que ho van veure van trucar al 112 i, quan va arribar la patrulla policial, van aconseguir identificar el presumpte autor. Tot i que el van localitzar, quan els agents s'hi van acostar se'n va anar corrents escolant-se enmig de les 1.500 persones que hi havia de festa. Aquest divendres a la tarda, els Mossos han aconseguit detenir-lo.

Segons els Mossos, el detingut és un veí de Salt de 23 anys. Els Mossos li atribueixen un presumpte delicte d'odi en l'àmbit LGTBI i un delicte de lesions. La víctima –que té 20 anys– va quedar ferida de caràcter lleu i la van traslladar a l'Hospital Josep Trueta per precaució després de rebre una primera atenció del Servei d’Emergències Mèdiques. Aquest divendres al matí el noi ha anat a comissaria i ha interposat una denúncia, segons ha fet públic ell mateix a les xarxes socials.

Els Mossos han obert una investigació i han subratllat la importància de presentar una denúncia perquè “és essencial” per poder aclarir els fets i arrestar l’autor. Segons el cos policial, l'agressió homòfoba es va produir a la plaça de les Botxes. La víctima era un dels centenars de joves que participaven en el botelló que ahir a la matinada va arribar a aplegar un miler de persones a la Devesa. En un moment de la nit, l'agressor es va acostar al jove i li va preguntar per la seva condició sexual. Tot seguit, el va començar a agredir a cops de puny i puntades de peu. Els Mossos destaquen que l'agressió es va produir "sense motiu aparent".

La víctima, de 20 anys, va poder escapolir-se del seu botxí i va marxar fins a l'avinguda Ramon Folch, on es va trobar amb una patrulla policial que va activar el Servei d'Emergències Mèdiques.

Antecedents

Segons els Mossos, el detingut té diversos antecedents per altres fets delictius. En les pròximes hores passarà a disposició judicial per declarar davant del jutge. Els Mossos, per la seva part, mantenen la investigació oberta i no descarten practicar altres detencions.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha condemnat l’agressió i ha anunciat que l’Ajuntament s'hi presentarà com a acusació popular: “Girona està al seu costat al 100% i actuarem amb tota la contundència de què siguem capaços”. Ha recalcat que, en cap cas, la ciutat “tolerarà aquesta mena d’agressions” i ha agraït a la víctima la seva actitud “valenta i determinada” per haver denunciat l’agressor. 

L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) també ha lamentat l'atac i ha denunciat que, durant el 2021, “s’han registrat deu incidències a les comarques gironines, que representen un 40% més que en tot l’any passat”. De fet, l'OCH ha recollit 214 incidències entre el gener i el setembre d'aquest any a Catalunya, un 46% més que els mateixos nou mesos del 2020. Un augment "molt bèstia", segons el president de l'OCH, Eugeni Rodríguez. Supera les incidències de tot l'any passat, que van ser 189.

També altres polítics, com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el regidor de Guanyem Lluc Salellas han mostrat suport a la víctima per les xarxes socials.

Crítiques pel segon botelló a la Devesa

Pel que fa al botelló, l’alcaldessa ha fet una crida al civisme per la brutícia i les deixalles acumulades a la Devesa després de la festa improvisada, que és la segona que se celebra en una setmana. “Els joves han de tenir clar que aquestes actituds s’han d’emprendre sense perjudicar la ciutadania en el seu conjunt”, ha comentat Madrenas, que també ha indicat que, aquest dijous, hi havia menys joves (1.500) que fa una setmana (3.000).

El principal partit de l'oposició, Guanyem, ha demanat en un tuit que si l'Ajuntament "sap que s'hi organitzen festes, hauria d'exercir-hi un mínim control i l'endemà a primera hora assegurar-ne la neteja". Així mateix, el PSC ha responsabilitzat el govern municipal (JxCat i ERC) del nou botelló i els ha instat a prendre's aquestes festes "molt més seriosament". "No pot ser que una setmana després de treure-hi importància ens trobem amb un nou botelló amb les mateixes conseqüències", ha criticat.

stats