Societat 30/12/2019

Els alcaldes de la Conca de Barberà reclamen que es desencalli l'accés a les ajudes pels aiguats

Els municipis afectats exigeixen al govern espanyol que aprovi el decret d'ajudes pel temporal

Acn
2 min
El riu Francolí, que es va desbordar dimarts, al seu pas per Montblanc (Conca de Barberà).

Vimbodí i PobletEls alcaldes dels municipis més afectats per la riuada del 22 d'octubre a la Conca del Barberà reclamen celeritat al govern espanyol perquè desencalli l'accés a les ajudes econòmiques pels aiguats. Fa setmanes que els ajuntaments esperen que el consell de ministres aprovi l'ampliació del decret d'ajuts destinats al temporal del setembre a Múrcia i al País Valencià, i que permetria incloure-hi les pèrdues milionàries de l'octubre a Catalunya, de més de 16 milions d'euros només a la Conca de Barberà.

"Que hi hagi un govern en funcions no hauria d'impedir aprovar un decret per urgència, perquè això és una emergència i no pot esperar", ha apuntat a l'ACN l'alcalde de l'Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal. Segons l'alcalde, els municipis afectats "si formen part d'Espanya, també formen part de les prioritats d'aquest govern, estigui en funcions o no [...] Entenem que també som igualment ciutadans i ciutadanes com els d'altres llocs on s'han aprovat decrets amb celeritat ", s'ha queixat Vidal.

En la mateixa línia, l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha comparat la resposta que es va donar a la llevantada de Múrcia i el País Valencià amb la que estan rebent els municipis catalans. "En un mes i una setmana allà van arreglar-ho. Nosaltres portem dos mesos i una setmana. Reclamem que ens tinguin la mateixa consideració que van tenir amb la Regió de Múrcia i no trobem una explicació de per què encara no s'ha aprovat", ha lamentat.

Per la seva banda, l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, ha admès que hi ha "inquietud", sobretot entre els veïns, perquè amb aquestes ajudes es preveu cobrir "necessitats de primer ordre". "La gent ja comença a estar una mica inquieta per saber quan es podran arreglar els seus problemes i els problemes que depenen de l'ajuntament", ha manifestat.

Donatius a Riuada Solidària

Els alcaldes han manifestat la seva posició durant un acte al monestir de Poblet en què l'abat, Octavi Vilà, ha fet el lliurament dels 30.000 euros corresponents als donatius obtinguts amb motiu del concert solidari organitzat al monestir el 22 de novembre, i a les aportacions de l'Obra Social La Caixa i de la Diputació de Tarragona. El pare abat ha destacat que la comunitat té un gran sentiment de pertinença a la comarca i que amb iniciatives com aquesta volien posar-se "al costat" dels afectats.

Les aportacions les han recollit els alcaldes i els portaveus de Riuada Solidària a Montblanc, Àlex Rebollo, i a l'Espluga, Anna March. Els representants d'aquesta iniciativa solidària han recordat que el termini per fer donatius s'acaba aquest dimarts, coincidint amb l'últim dia de l'any. Al gener tenen previst informar de la recaptació obtinguda i abordar la confecció de les bases i l'establiment dels criteris per al repartiment d'ajuts entre els damnificats particulars.

stats