El tancament municipal pot allargar-se més de 10 dies

Creix un 51% el trànsit metropolità pel retorn de segones residències

Catalunya va tornar a entrar aquest dijous en el confinament municipal per pal·liar l’augment disparat dels contagis i reduir la mobilitat. Les noves restriccions, que inclouen també el tancament de botigues no essencials el cap de setmana, han de durar 10 dies, però el Govern admet que allargar-les més enllà és una opció que preveu en funció de com evolucioni la situació epidemiològica. Salut insisteix que en tot cas es tracta de mesures que han de frenar la corba de contagis però que no la reduiran. La consellera Alba Vergés va reconèixer dijous que aniria “molt bé” si les mesures en vigor encara fossin més estrictes i restrictives, però va insistir -en línia amb el discurs del Govern des que van anunciar-se- que la pandèmia no només té efectes sobre la salut (física i emocional) sinó també en l’àmbit econòmic.

De fet, la factura econòmica és un dels motius que frena el plantejament d’un confinament domiciliari més contundent per fer front a la nova onada de casos de covid-19. Les mesures restrictives que s’han anat encadenant des del mes de setembre han afeblit el teixit empresarial, i Vergés va dirigir la crítica al govern espanyol per no garantir una política d’ajudes per anticipar-se i esmorteir els efectes econòmics de la crisi sanitària. “És l’únic estat que no ha donat ajudes directes a les persones”, va dir.

Per aquest motiu, va subratllar la consellera, les autoritats sanitàries no descarten que calgui allargar les mesures actuals més dels deu dies previstos, o endurir-les en funció de com estiguin els hospitals. La Generalitat, però, assumeix que venen setmanes amb una incidència molt alta i ingressos a l’UCI també a l’alça. Les restriccions actuals només poden ajudar a alentir l’avenç, va insistir també aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. “Són mesures que han de tenir un gran impacte en un termini molt curt de temps”, va apuntar.

El confinament domiciliari, però, no està sobre la taula del govern espanyol -que és qui hauria de fer canvis via decret que el permetessin aplicar-. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va tornar a descartar aquesta via ara mateix i va dir que hi ha “un ventall” de mesures pactades entre les comunitats que donen marge d’actuació per doblegar la corba de contagis.

Menys sortides de Barcelona

El trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona va créixer dijous un 51% en comparació amb el 31 de desembre. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ho va relacionar amb la “tornada de segones residències” després de les festes de Nadal.

En canvi, coincidint amb el primer dia de confinament municipal, les sortides de Barcelona van caure un 25% en comparació amb un dia equivalent del gener del 2020 i les entrades van ser un 28,6% inferiors. La nit de dimecres a dijous es van obrir 157 actes d’incompliment i es va interposar una infracció a un local i 20 actes més, però Sàmper va destacar que el compliment del toc de queda “és molt elevat”.