Societat 02/08/2012

Els alumnes que portin la carmanyola a l'escola pagaran gairebé la meitat del cost del menjador

El percentatge d'estalvi dependrà del nombre d'usuaris en cada escola

Efe
3 min
DINAR A L'ESCOLA  Els menjadors escolars han perdut un 20% d'alumnes. Cada cop més pares opten per la carmanyola per estalviar-se aquesta despesa.

BarcelonaEls alumnes que a partir del pròxim curs portin el dinar en una carmanyola hauran de pagar gairebé la meitat del preu del servei del menjador, que té com a límit 6,20 euros per àpat, ja que hauran de sufragar l'ús de neveres específiques, microones i els serveis de neteja i de monitors.

Així ho ha revelat avui en roda de premsa la directora general d'Atenció a la Família i la Comunitat Educativa del departament d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que ha precisat que el percentatge d'estalvi dependrà del nombre d'usuaris de la carmanyola en cada escola, encara que se situarà al voltant del 50%.

El departament d'Ensenyament de la Generalitat ha autoritzat que a partir del pròxim curs les escoles i instituts, sobretot els de secundària, puguin implantar serveis de carmanyola com a alternativa al menjador escolar convencional, atenent una petició de diverses associacions de mares i pares d'alumnes, per fer front a la crisi econòmica.

Ruiz ha explicat que el preu per als alumnes del servei de carmanyola l'acabarà determinant cada centre, en funció del nombre d'escolars que s'apuntin a la iniciativa i al cost que els suposi disposar de neveres específiques (per no barrejar el menjar cuinat amb els aliments frescos), de microones adequats, dels serveis de monitors i de neteja i d'un espai habilitat propi per no barrejar-se amb els alumnes que segueixen al menjador.

La responsable d'Ensenyament ha fet aquest anunci en una roda de premsa al costat del director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, que ha destacat que més del 85% dels menús escolars de Catalunya compleixen amb les recomanacions per a un dinar saludable, segons un estudi en el qual durant els últims sis anys s'han revisat programacions de menús que afecten 273.846 estudiants.

A Catalunya, quatre de cada deu nens d'entre 6 i 10 anys pateixen un excés de pes a causa dels seus costums sedentaris, els mals hàbits alimentaris i la falta de pràctica esportiva, segons Mateu, que ha demanat que es faci una "reflexió profunda" i s'abordin canvis d'hàbits per potenciar que els menors segueixin un estil de vida sa i actiu.

A preguntes dels periodistes, tant Ruiz com Mateu han destacat que la possibilitat que els alumnes puguin portar el dinar de casa seva no té per què empitjorar la qualitat ni la varietat dels seus menjars respecte als que se serveixen als serveis de menjador escolar.

Al contrari, segons Ruiz, una de les possibilitats d'aquesta nova iniciativa és que s'"obri els ulls" a moltes famílies perquè incorporin hàbits saludables a l'hora de preparar els aliments per als seus fills i segueixen els consells de la Generalitat i els apliquin després a la resta de menjars que preparin a casa.

Entre aquestes recomanacions, que es poden consultar en el web de la Generalitat, se subratlla la importància de planificar correctament el menú, perquè inclogui derivats de la farina, verdures i aliments proteics, si és possible en un plat únic variat i complet que eviti els ous crus, les cremes, la trufa i la nata.

De fet, tant Ruiz com Mateu han insistit que el servei de menjador a les escoles únicament suposa el 9% dels àpats dels alumnes al llarg de l'any, motiu pel qual han insistit en la importància que siguin les famílies les que adoptin hàbits saludables a l'hora d'alimentar els seus fills, utilitzant productes frescos de temporada, potenciant els llegums i reduint begudes ensucrades i brioixeria.

"L'alimentació comença a casa", ha insistit Ruiz, mentre que Mateu ha advertit que l'obesitat és la "gran epidèmia sanitària" que amenaça Catalunya amb vista als pròxims anys.

stats