Societat 12/08/2016

Amfitrions d'Airbnb animen els veïns a "boicotejar" l'Ajuntament amb falses denúncies

Proposen "inundar" el consistori amb avisos falsos de pisos no legalitzats

Efe
2 min
REGULACIONS  Els hostes només podran 
 Estar un màxim de 31 dies en habitatges compartits.

BarcelonaUn grup d'amfitrions anònims de la plataforma Airbnb ha posat en marxa una curiosa campanya per "sabotejar" l'Ajuntament de Barcelona en la seva creuada contra els habitatges d'ús turístic il·legals. Des d'aquest divendres, diversos cartells penjats als carrers de Barcelona animen els veïns a "inundar" el consistori amb denúncies falses de pisos no legalitzats.

La campanya arriba després que l'Ajuntament de Barcelona anunciés dimecres que ordenarà el tancament de 256 habitatges d'ús turístic il·legals detectats durant el mes de juliol a la ciutat, en el marc del pla de xoc que ha posat en marxa per lluitar contra aquesta activitat submergida. Amb aquest objectiu, el consistori ha habilitat una web perquè els ciutadans puguin consultar els pisos que tenen llicència i informar de l'existència de possibles habitatges irregulars. Per ara, ha rebut 375 denúncies, que està investigant.

La iniciativa de l'Ajuntament no ha agradat gens a alguns barcelonins que ofereixen el seu habitatge a través d'Airbnb sense tenir-lo regularitzat, ja que consideren que aquesta activitat permet obtenir uns ingressos extres a persones que no arriben a pagar la seva hipoteca o a jubilats amb habitacions lliures, una versió que la regidora Gala Pin va posar en dubte aquest dimecres.

Una campanya impulsada de forma anònima

Com a protesta, un grup d'amfitrions d'Airbnb està penjant cartes als carrers de Barcelona en què insta altres propietaris a interposar denúncies falses davant l'Ajuntament per "inhabilitar el sistema de delació promogut pel consistori" i defensar-se així de la seva "ingerència". "En cap cas justifiquem els pisos turístics que molesten els veïns amb conductes incíviques. Haver d'aguantar soroll i festes de turistes a la teva pròpia casa és intolerable", indica l'escrit, que és signat per "la Barcelona del segle XXI" per mantenir l'anonimat dels seus impulsors.

Des de l'associació Veïns i Amfitrions de Barcelona s'han desmarcat de la iniciativa i afirmen que en desconeixen l'autor. "Hem vist els cartells però no hi tenim res a veure", assenyala a l'ARA el tresorer de l'entitat, Joan Pere Jové. De totes maneres, afegeix que tot i que veuen bé que l'Ajuntament intenti solucionar la problemàtica dels pisos turístics il·legals, "que un veí n'hagi de denunciar un altre sembla propi de la inquisició".

Els propietaris que signen les cartes que han aparegut a Barcelona, per la seva banda, asseguren que els pisos turístics que molesten "són una minoria" i que prova d'això és que hi ha 26.000 ofertes d'allotjament a Airbnb i l'Ajuntament rep "tan poques queixes que ha d'instar els barcelonins a delatar els seus veïns".

Un dels propietaris signants ha explicat a l'agència Efe que s'han penjat còpies d'aquesta carta per alguns dels barris més turístics de Barcelona, com el Gòtic i el Raval, i en carrers de gran afluència de transeünts com Portaferrissa, Avinyó o del Pi. Els impulsors d'aquesta iniciativa sostenen que "la societat civil ha de resistir-se a les ingerències de les administracions públiques" i lamenten que l'Ajuntament multi les persones que allotgen turistes a casa seva i també aquelles que tenen el pis buit.

stats