Un any de presó per als cinc acusats de la mort d’una nena de 4 anys a la piscina de Ripoll

Les quatre monitores i el director de l’equipament han reconegut que va haver-hi una negligència i totes les parts han arribat a un acord

2 min
Les quatre monitores i el director de la piscina de Ripoll, aquest dimarts, durant el judici que ha acabat amb un pacte

GironaSentència de conformitat en el judici per la mort d’una nena de 4 anys a la piscina de Ripoll el maig del 2017. Les parts implicades han pactat una condemna d’un any de presó per a les quatre monitores i el director de l’equipament, que han reconegut que la petita es va ofegar perquè van “desatendre” les seves funcions. Cap d’ells haurà d’anar a la presó perquè no tenen antecedents ni tampoc se’ls inhabilitarà per treballar com a monitors o socorristes ni per dirigir instal·lacions esportives. Pel que fa a la indemnització, les assegurances ja han ingressat els 166.000 € a la família de la menor.

El pare de la nena, Fransisco Medina, ha celebrat que totes les parts hagin arribat a un acord i ha exposat que, per a ells, “és molt important” que els cinc responsables hagin “admès la seva culpa”, malgrat que no els han acabat inhabilitant, com volia la família. Medina ha demanat que sigui obligatori que totes les piscines públiques i les que estan en hotels i càmpings tinguin un socorrista. “Han mort molts nens ofegats, és veritat que de vegades per algun descuit dels pares, però si hi ha un socorrista els poden agafar a temps i salvar-los la vida”, ha recalcat. 

Com que les parts han arribat a un acord, el judici ha sigut ràpid, fet que la família de la petita ha agraït per evitar haver de reviure els fets. També l’advocat de tres de les acusades, Francesc Jofresa, ha considerat que si s'hagués celebrat tot el judici “hauria sigut un mal pitjor” que la pena pactada: “Tots reconeixem que va haver-hi una negligència que va donar lloc als fets. És una solució judicial globalment satisfactòria”, ha valorat. 

Un descuit mortal

Els fets van passar el 19 de maig del 2017, quan a la piscina de Ripoll es feia una de les sessions del curs de natació amb els alumnes de P4 de l’escola CEIP Pirineus de Campdevànol. Aquell dia, segons el quadrant del director, havien de fer el curset quatre monitores, però dues no hi van poder anar, i el director les va substituir tot i que una de les responsables havia de fer també de socorrista. Els responsables es van repartir els nens que havien de vigilar entre la piscina gran i la petita.

Un cop acabada l’activitat, les monitores van desallotjar la piscina sense assegurar-se que tots els alumnes havien sortit de l’aigua. De fet, no es van adonar que faltava la víctima fins que la professora de l’escola va veure que, al banc on els nens havien deixat les seves coses, hi havia el barnús i les xancletes de la nena que va morir. Poc després la van trobar inconscient a la piscina i, malgrat les maniobres de reanimació, no van poder fer res per salvar-li la vida. 

stats