Argimon garanteix una solució “aquest any” per a les llistes d’espera per a la reconstrucció de pit

Les dones han d'esperar fins a cinc anys per a aquest tipus d'operació després d'un càncer

3 min
La diputada socialista Assumpta Escarp, en el moment que pregunta al conseller de Salut sobre les llistes d'espera per a la reconstrucció del pit

BarcelonaEl conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest dimecres al ple del Parlament que "aquest any 2022" abordarà "de manera molt i molt decidida" el problema de les llargues llistes d'espera per a la reconstrucció de pit després d'un càncer a la sanitat pública. Actualment, les dones han d'esperar dos, tres, quatre i fins a cinc anys per a aquest tipus d'operacions. D'aquesta manera Argimon contestava una pregunta de la diputada socialista Assumpta Escarp, arran d'un reportatge publicat a l'ARA l'1 de maig en què quatre dones feien el cor fort, posaven davant la càmera i mostraven el seu cos amputat com a denúncia per exigir que no s'allargui el patiment de les dones que han tingut càncer de mama i les reconstruccions de pit es facin en un termini màxim de sis mesos després del tractament oncològic. De fet, han iniciat una recollida de firmes amb aquesta finalitat a la plataforma Change.org.

Escarp ha començat la seva intervenció fent referència a les impactants imatges del reportatge, que ha qualificat de “colpidores”. I també s'ha referit a les dones que s'havien deixat fotografiar i les ha definit de “valentes”. “Conseller, ¿pensa abordar les llistes d'espera? ¿Farà un pla de xoc? ¿Establirà un temps d'espera garantit de sis mesos per a les dones que esperen la reconstrucció després del trauma d'un càncer de mama?”, han sigut les preguntes de la diputada. Argimon, però, ha tirat pilotes fora i ha atribuït a la pandèmia la raó d'aquestes llargues esperes, encara que la situació era exactament la mateixa abans del coronavirus. És a dir, abans les dones també havien d'esperar anys per a aquest tipus d'intervencions.

“¿Sap què m'hauria agradat que em digués? Que poguéssim dir a aquestes dones que la seva valentia no ha estat en va i que els garantim que en sis mesos, igual que es fa en altres països europeus, podrem abordar la seva reconstrucció”, ha replicat llavors Escarp, que també ha denunciat que Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més llista d’espera per a intervencions quirúrgiques de l’Estat. En concret, ha destacat, hi ha la xifra de ni més ni menys que 171.409 persones que esperen una operació.

160 milions d'euros

Aleshores el conseller sí que ha contestat mostrant una certa empatia: “Soc molt conscient que per a una dona a qui s'ha extirpat un pit o tots dos, de vegades de manera preventiva, és un trauma psicològic important, molt i molt important. Això ho tinc molt clar”, ha insistit. Amb tot, no hi ha hagut manera d'arrencar-li cap compromís concret, més enllà d'assegurar que abordarà aquest problema aquest mateix any. Per això i per a altres accions que també considera prioritàries, ha destacat que destinaran 160 milions d'euros del pressupost del departament de Salut.

“Abandonada, així és com em sento”

En altres països europeus, l'espera per a la reconstrucció de mama és de sis mesos com a màxim i en alguns hi ha fins i tot una legislació específica que estableix el temps màxim d'espera per a aquest tipus d'intervencions. Per exemple, a Dinamarca el termini màxim per llei és d'un mes des que el cos de la dona està preparat per a l'operació després del tractament oncològic.

Prenent aquesta referència, socialistes i Comuns han presentat una proposta conjunta de resolució a la comissió parlamentària de Salut per garantir que aquestes operacions es facin en un termini de sis mesos i es posi en marxa un pla de xoc per atendre de manera immediata les dones que fa més de mig any que estan en llista d'espera. Actualment hi ha 600 dones pendents de reconstrucció, segons dades del Servei Català de la Salut. D'aquestes, 180 són a la llista d'espera des de fa més d'un any.

 

 

stats