Societat 06/03/2021

Manifestació sense incidents contra l'empresonament de Hasél al centre de Barcelona

La convocatòria, que també s'ha fet a Girona i Sabadell, arriba després dels aldarulls del cap de setmana passat

3 min
Arrenca la manifestación contra l'empresonament de Pablo Hasél a Barcelona, 6 de març de 2021.

Centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte a Barcelona per demanar la llibertat del raper Pablo Hásel i dels detinguts en els greus disturbis de la setmana passada. La protesta arriba després dels aldarulls del cap de setmana passat que van acabar amb una furgoneta de la Guàrdia Urbana cremant i vuit persones empresonades. També hi va haver concentracions a altres ciutats de Catalunya, com Girona i Sabadell. La protesta més multitudinària, a Barcelona, ha començat a les sis de la tarda a la plaça Tetuan, on s’hi han concentrar centenars de persones i nombrosos mitjans de comunicació. La protesta arriba després que dissabte passat un grup de persones intentés cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana, el que va motivar una cimera entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

Abans de recórrer els carrers de la ciutat, diversos rapers han cantat en solidaritat amb Hasél i en defensa de la llibertat d’expressió. “Volem un canvi i volem un futur”, cantaven a l’audiència, en la seva majoria joves. Els Mossos havien blindat amb tanques i furgonetes la seu del departament d’Interior, situada al costat de la plaça Tetuan. Botigues i entitats bancàries situades a prop de la plaça també van col·locar planxes de fusta o metall per protegir els aparadors per si es repetien els disturbis de la setmana passada que van deixar imatges com una furgoneta de la Guàrdia Urbana en flames. També es van retirar els contenidors de la via pública per evitar que poguessin ser usats en els protestes i l’Ajuntament de Barcelona va tancar l’accés a diverses estacions de metro.

No s'han repetit incidents violents com els de fa una setmana, si bé s'ha viscut un moment de tensió a l’altura del carrer Roger de Flor amb Casp, quan agents antidisturbis dels Mossos han barrat el pas a la marxa i un grup de manifestants han llançat ampolles i pedres contra els agents mentre altres manifestants els deien que paressin. Finalment, després d’un moment de tensió els agents s'han retirat i la manifestació, que ha reunit unes 750 persones, segons la Guàrdia Urbana, ha continuat sense aldarulls fins a arribar a la plaça Urquinaona, enmig d’un ampli desplegament policial que bloquejava el pas de la marxa en alguns punts. Des d’allà, ha continuat pel carrer Roger de Llúria i els Mossos han impedit que els manifestants accedissin al passeig de Gràcia, on molts establiments havien tapiat també els seus aparadors per evitar saquejos, destrosses o pintades com les que ja es van produir en anteriors protestes. El jutjat de guàrdia de Barcelona va decretar aquesta setmana presó provisional i sense fiança per a vuit dels detinguts en els aldarulls de dissabte passat a Barcelona. Són els que formen el grup que des de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra, dedicada a la lluita antiterrorista, vinculen amb el moviment anarquista i els disturbis de les últimes setmanes a la capital catalana.

Els manifestants han desplegat durant la marxa pancartes amb el lema “Llibertat preses” i “Els volem lliures”, en al·lusió als vuit detinguts el cap de setmana passat. Durant la marxa s'han corejat consignes, com ara “Catalunya antifeixista” o “Ni un pas enrere”. Acabar amb els desnonaments, regular els lloguers o dissoldre el cos d’antidisturbis dels Mossos, eren altres dels clams. Al vespre, la marxa ha torant al punt d’origen, la plaça Tetuan, i des d’allà un grup més reduït ha continuat fins a la plaça Lesseps, al barri de Gràcia, on s'ha dissolt la protesta.

Manifestacions al territori

També s’havien convocat protestes a diversos punts del territori. A Sabadell un centenar de persones s'han manifestat sota el lema “Sense futur. Sense por” i a Girona, una cinquantena de persones s'han concentrat davant del Mercat del Lleó per exigir la llibertat dels detinguts de les últimes mobilitzacions i de Pablo Hasél. També han demanat la dimissió del conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper. Finalment, els organitzadors han assegurat que no cessaran les mobilitzacions i han emplaçat a la ciutadania a participar en les properes crides a través de les xarxes socials.

També a Tarragona una trentena de persones, en la seva majoria joves, han tallat el trànsit a la plaça Imperial Tarraco, asseient-se a terra amb una pancarta on es podia llegir “Llibertat encausades".

stats