Arribada massiva de vacunes a Catalunya: 590.300 dosis fins divendres

Espanya en rebrà dos milions més dels previstos, en total quatre milions per repartir aquesta setmana

3 min
Dues persones rebent la vacuna a l’espai que s’ha muntat en un pavelló de la Fira de Barcelona per a la vacunació massiva.

Santa Coloma de GramenetL'arribada massiva de vacunes comença a ser una realitat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que l'Estat repartirà al llarg de la setmana un total de 4 milions de vacunes contra el covid, dos milions més dels esperats i entregats a les comunitats autònomes. En concret, Espanya comptarà amb 1,68 milions de vacunes extres d'AstraZeneca i 400.000 de Moderna, quan la previsió inicial era de poc més de 200.000 per a cada cas. Pel que fa a Pfizer i Janssen, l'Estat ja n'ha repartit 1,7 milions i 126.000, respectivament.

Aquesta setmana Catalunya rebrà un total de 590.300 vacunes, 350.500 de les quals ja han arribat i s'estan repartint entre els equips de vacunació. La resta, unes 239.000, s'entregaran divendres i la majoria seran d'AstraZeneca. L’entrega d’aquesta setmana serà la més gran des que es va iniciar la campanya de vacunació: en total es disposarà de 280.800 dosis de Pfizer, 258.600 d’AstraZeneca, 30.200 de Moderna i 20.700 de Janssen. 

Accelerar la franja de 60 a 69 anys

Fonts del departament de Salut valoren molt positivament l'augment substancial de vacunes, perquè les més de 590.000 dosis suposen una xifra rècord des que es va iniciar la campanya de vacunació el desembre passat. Amb tot, les mateixes fonts apunten que el fet que el gran gruix de vacunes arribi divendres farà que l'embranzida en les vacunacions no es produeixi fins a la setmana que ve. De moment, i fins a finals de setmana, Salut oferirà unes 20.000 cites de vacunació a la població d'entre 60 i 69 anys perquè s'hi pugui apuntar, perquè són les dosis que tenen assegurades. Alhora, es continuarà immunitzant amb segones dosis els més grans de 80 anys i avançant en la inoculació de les primeres vacunes de Pfizer i Janssen entre els que tenen 70 i 79 anys.

Quan divendres arribin les vacunes d'AstraZeneca, continua el departament, s'obriran més torns de vacunació i "s'accelerarà el ritme a la Fira de Barcelona", el gran espai que s'ha obert aquesta setmana amb capacitat per posar milers de dosis al dia. Pel que fa al Camp Nou, l'altre gran espai a Barcelona que es transformarà en un punt de vacunació massiu, fonts governamentals expliquen que encara no es refien de les previsions d'AstraZeneca per posar-lo en marxa i que per això es prioritza, de moment, la Fira.

“És la primera vegada que arribaran uns 4 milions de dosis i això marcarà un punt d’inflexió”, ha celebrat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una compareixença posterior al Consell Interterritorial de Salut. Les autoritats espanyoles confien que aquest increment dels enviaments serà una tendència que es mantindrà al llarg del mes de maig i sobretot de juny". A aquest ritme, ha subratllat Darias, serà viable "complir els objectius de vacunació", és a dir, tenir immunitzada un 70% de la població adulta espanyola a l'estiu.

“Anem pel bon camí per aconseguir l’objectiu de tenir vacunats 5 milions de persones la setmana que ve”, ha apuntat la ministra, tot insistint que l’última setmana s’han posat 1,8 milions de dosis a Espanya, 15 milions en total des de l’inici de la pandèmia. El 68% dels més grans de 60 anys a Espanya ja han rebut una dosi i el 16% han completat la pauta de vacunació, unes xifres que la ministra ha celebrat perquè són el col·lectiu amb més risc d'acabar hospitalitzat i morir si es contagia de covid.

"Debat obert" amb AstraZeneca

Sobre què passarà amb els menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca, als quals l’Agència Europea del Medicament (EMA) recomana posar-los la segona dosi abans de barrejar vacunes o no administrar-ne cap, Sanitat només avança que la comissió de vacunes donarà "alguna pauta" ja aquest divendres. Malgrat tot, Darias ha insistit que caldrà esperar uns dies fins a tenir “més evidències científiques” per prendre una decisió. “Entenc que pot haver-hi inquietud entre aquestes persones, però cal recordar que la primera dosi ja té un 76% d’eficàcia”, ha volgut tranquil·litzar la ministra.

Darias ha plantejat que hi ha països com Alemanya que ja estan combinant vacunes (posant vacunes d’ARN missatger com a segona dosi) o bé d'altres, com Irlanda, que han allargat de 12 a 16 setmanes el període entre vacunes abans de prendre una decisió. "És un debat obert a Europa", ha insistit. Segons Darias, l’anàlisi de l’EMA també indica que la inoculació d’AstraZeneca augmenta els seus beneficis a mesura que augmenta l’edat, que és precisament el que vol fer Espanya. En aquest sentit, ha afegit que el govern espanyol està pendent dels resultats de l’assaig clínic de l'Institut Carlos III per avaluar la idoneïtat de posar Pfizer com a segona dosi, és a dir, d'optar per la mateixa estratègia que ja està fent Alemanya.

Darias descarta del tot la proposta d'Argimon d'espaiar més les segones dosis de Pfizer i Moderna

La ministra Darias s'ha negat en rotund a l'estudi poblacional que ha sol·licitat el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, per avaluar l'eficàcia d'espaiar les segones dosis de Pfizer i Moderna fins a vuit setmanes. "És un tema abordat, debatut àmpliament i decidit per la comissió de salut pública", ha afirmat.

Argimon va afirmar dimarts que l'endarreriment de la segona dosi de les vacunes d'ARN missatger fins a un interval de 60 dies reduiria les infeccions entre un 22% i un 26%. “Ara tenim 10.500 casos setmanals. Comptin vosaltres mateixos: tindríem 2.500 casos menys a la setmana”, va defensar. A més, va dir, aquest ajornament reduiria entre un 26% i un 31% les hospitalitzacions i entre un 30% i un 32% les defuncions per covid. En canvi, Darias rebat que aquest canvi destorbaria la vacunació.

stats