Medi Ambient
Societat 31/03/2023

Astúries crema amb 91 focs simultanis "provocats"

Hi ha almenys 375 desallotjats per les flames, que es propaguen amb rapidesa pel vent i les condicions de sequera

Ara
2 min
Bombers treballant en elsincendis de Valdes a Astúries

BarcelonaUna tongada d'incendis sense precedents afecta Astúries des d'aquest dijous. En total, més de 91 focs actius (n'hi han hagut 121) que han obligat a desallotjar unes 375 persones i que obliguen a tallar diverses carreteres. Hi ha 35 municipis (concejos) afectats, especialment a la zona de Valdés, propera a Oviedo. Els efectius d'extinció treballen en condicions meteorològiques adverses per apagar les flames.

Incendis intencionats

La delegada del govern espanyol a Astúries, Delia Losa, ja ha dit que l'executiu asturià té "clar" que molts dels incendis han estat intencionats i que s'està investigant possibles sospitosos. El que ha passat a Astúries, sosté, és "un atemptat contra la biodiversitat i contra les persones" i ha promès que caurà "tot el pes de la llei" sobre els culpables d'aquesta situació. El president d'Astúries, Adrián Barbón, ha corroborat que la situació no té precedents i ha demanat que s'endureixin les penes del Codi Penal per perseguir aquestes conductes "criminals". El 90% dels focs, ha recordat, són provocats.

A hores d'ara ja es tenen els recursos necessaris per obrir una investigació judicial gràcies a les "càmeres de videovigilància i gravació", segons fonts policials. Tot aquest material es posarà a disposició el jutge per mirar d'identificar vehicles i persones que poden estar implicades en els fets.

Situació actual

El treball d'extinció es concentra al municipi de Valdés, on avui ha acudit una secció de la Unitat Militar d'Emergències amb 50 efectius i 20 vehicles dels bombers, que s'han sumat als 95 militars i 40 mitjans que ja treballaven a la regió. També s'hi ha incorporat una altra Brigada de Reforços d'Incendis Forestals (BRIF), amb aquesta ja són tres els equips de BRIF desplegats sobre el terreny.

En total, l'operatiu compta amb al voltant de 700 efectius, inclosos els Bombers d'Astúries, efectius d'empreses forestals, els guàrdies del medi natural i voluntaris de Protecció Civil, a més del personal especialitzat en la investigació de l'origen dels focs.

Incendi a Mont Naranco a primera hora del matí, Astúries

El conseller de Medi Rural i Cohesió Territorial del govern asturià, Alejandro Calvo, ha declarat en una entrevista que l'actual situació amb focus simultanis ha arribat en el pitjor moment possible a causa de la meteorologia, "busquen fer el dany més gran possible" ha conclòs Calvo.

De fet, les tasques d'extinció es veuen dificultades per les fortes ratxes de vent, que arriben a més de 100 quilòmetres per hora, a més de l'absència prolongada de pluges en un mes de març marcat per altes temperatures. Tot i que sembla que el vent seguirà bufant amb força, l'Agència Estatal de Meteorologia (Amet) preveu algunes pluges fines i disperses a la zona occidental, la més afectada pels incendis.

stats