Societat 09/07/2020

L'Audiència Nacional no jutjarà per assassinat els acusats del 17-A

El tribunal obre judici oral als processats i dona més opcions en l'explosió d'Alcanar

Pau Esparch
3 min
Els acusats pels atemptats de Barcelona i Cambrils, a judici per terrorisme però no per assassinat

BarcelonaL'Audiència Nacional ha acordat obrir judici oral als tres acusats pels atemptats del 17-A. La sala que els jutjarà –la secció tercera penal– confirma que no se'ls processarà per assassinat pels atacs de Barcelona i Cambrils, com havien demanat diverses acusacions particulars i populars, i dona més opcions en l'explosió d'Alcanar. El magistrat que havia portat la instrucció els va enviar a judici per terrorisme i no per assassinat, i el tribunal que farà el judici descarta ampliar la imputació. Per tant, els tres acusats s'enfronten als delictes d'organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració o intent d'estralls, tot i que la sala que els jutjarà planteja que les acusacions també els puguin atribuir els delictes d'estralls terroristes i intent d'assassinat o lesions per l'explosió d'Alcanar.

Els processats, tots ells en presó preventiva, són Mohamed Houli Chemlal, l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar; Driss Oukabir, que va llogar alguna de les furgonetes, i Said Ben Iazza, que va deixar la seva documentació per comprar explosius. Segons el tribunal, durant la instrucció s'ha vist l'existència "d'un grup organitzat de caràcter terrorista des de la seva formació fins al 21 d'agost del 2017", quan mor Younes Abouyaaqoub –el conductor de la furgoneta de la Rambla de Barcelona–. Tot i això, la sala que els jutjarà recorda que s'ha rebutjat atribuir als tres acusats la seva participació directa en els atemptats, perquè cap d'ells va ser als atacs de Barcelona i Cambrils, que van provocar setze morts i 140 ferits. Uns fets que "no s'imputen" a ells.

Els jutges del tribunal defensen que tenen la funció de sentenciar i que havien de resoldre si obrien judici oral o arxivaven el cas. Amb aquest argument, consideren que "no poden intervenir" sobre els recursos contra les decisions del magistrat instructor en el processament dels acusats perquè estarien valorant els indicis, cosa que "faria perdre la necessària imparcialitat". Malgrat tot, la sala de l'Audiència Nacional contempla que els acusats es puguin enfrontar per l'explosió al xalet d'Alcanar –el lloc que la cèl·lula va establir com a base operativa i on fabricava els explosius amb els quals volien cometre el pla inicial dels atemptats– als delictes d'estralls terroristes i intent d'assassinat o lesions pels efectes que va causar. També planteja que a un dels processats, Ben Iazza, se'l pugui acusar d'integració al grup o bé de simple col·laboració.

"Teoria conspirativa"

Pel que fa a altres peticions que havien fet algunes acusacions particulars, el tribunal rebutja, entre d'altres, les diligències que havia demanat l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas –que representa Javier Martínez, el pare del nen de Rubí que va morir en l'atac de la Rambla–. Segons els jutges, amb l'escrit que es va presentar es pretenia "una veritable cascada de noves diligències sobre la base, absolutament òrfena de suport, d'una «teoria conspirativa», que negava la defunció d'Abdelbaki es-Satty [l'imam de Ripoll i cervell de la cèl·lula] i volia involucrar el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI)". L'advocat havia qüestionat que Es-Satty estigués mort i havia insistit a aclarir quina relació tenia l'imam amb el CNI.

El mateix lletrat també havia reclamat la responsabilitat penal del llavors secretari d'estat de Seguretat del ministeri de l'Interior, José Antonio Nieto, per ometre les mesures de prevenció i protecció antiterrorista, pel fet que el grup hagués pogut comprar material per fabricar explosius sense que se n'hagués vigilat la venda, així com la declaració com a testimoni de l'aleshores director del centre estatal de coordinació antiterrorista (CITCO), José Luis Olivera. El tribunal torna a respondre que "es tracta d'una altra «teoria conspirativa» sense recolzament fàctic".

La secció tercera penal de l'Audiència Nacional, que jutjarà el 17-A, està formada pels magistrats Félix Alfonso Guevara –que la presideix–, Carolina Rius i Carlos Fraile.

stats