L'advocat de la Manada considera "ridículs" els arguments de les acusacions per al reingrés a la presó

L'Audiència de Navarra ha celebrat avui la vista per decidir sobre la petició de la fiscal d'ingrés a la presó dels cinc condemnats per abús sexual. La decisió no es farà pública fins d'aquí uns dies

L'Audiència de Navarra ha celebrat avui dimecres la vista per decidir sobre la petició de la fiscal d'ingrés a la presó –a l'espera que el Tribunal Suprem revisi els recursos– dels cinc integrants de la Manada condemnats pels abusos sexuals comesos en els Sanfermines del 2016. La decisió no es farà pública fins d'aquí uns dies, previsiblement abans que acabi l'any o just a principis del que ve.

La fiscalia de Navarra recorre al Suprem la sentència de la Manada i demana l'ingrés a presó dels condemnats

A la vista d'avui a Pamplona, que ha durat poc més de mitja hora, hi han assistit els advocats de les parts personades, i l'han seguida per videoconferència des de Sevilla els cinc joves sentenciats en primera instància per l'Audiència de Navarra, amb la condemna per abusos i no per agressió sexual confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Navarra, encara que recorreguda davant del Tribunal Suprem.

La defensa considera "ridículs" els arguments per al reingrés a la presó

En acabar vista, l'advocat dels membres de la Manada ha qualificat de "peregrins" i "ridículs" els arguments exposats per les acusacions, que han confiat en el reingrés a la presó dels condemnats. 

El lletrat dels cinc processats, Agustín Martínez Becerra, ha assegurat als periodistes que l'esperaven a fora del Palau de Justícia de Pamplona que, després de la vista, que ha durat 40 minuts, "hi ha poc a dir, tenint en consideració que no hi ha cap argument aportat tant pel fiscal com per les acusacions particulars que pugui acreditar que calgui modificar la interlocutòria" que els va posar en llibertat provisional.

Segons l'advocat, la interlocutòria del mes de juny que els va deixar en llibertat "deixava perfectament clar, i a més és la jurisprudència del Tribunal Constitucional, que, mentre hi ha la litispendència del judici, és a dir, que mentre la sentència no sigui ferma, la presó provisional ha de convertir-se en excepcional".

L'advocat ha comentat que algun argument de les acusacions "no deixa de ser pintoresc" i ha destacat que, des que els membres de la Manada van quedar en llibertat, "no s'ha modificat res" respecte a la situació processal dels cinc condemnats.

Les acusacions, ha afegit, han al·legat avui "motius francament peregrins", com que Antonio Manuel Guerrero va intentar suposadament fer-se el passaport a Sevilla, "un fet que ha quedat resolt per part del tribunal que no va ser cert, però se segueix adduint com una circumstància que dona a entendre que pot haver-hi risc de fuga".

A més, "s'addueix una condemna per un delicte lleu de furt" d'Ángel Boza que, "si hagués d'afectar algú, afectaria a un" i no als cinc condemnats. "Adduir això em sembla peregrí", ha afirmat.

"Però és més, s'ha dit fins i tot que la pèrdua de condició de militar d'un d'ells [Alfonso Jesús Cabezuelo] fa que pugui haver perdut l'arrelament familiar", ha assenyalat el lletrat, que ha ressaltat: "Són arguments d'una prospecció ridícula i que ens porten a pensar que en cap cas es pot modificar la interlocutòria en aquest moment".

Després de qualificar els arguments de les acusacions de "funambulisme jurídic absolutament folklòric", ha assegurat que "la fiscalia i les acusacions particulars han de dir per què han canviat les circumstàncies, les mateixes que van donar lloc a la interlocutòria del juny". "Fa la sensació que de vegades estem tractant, més que amb juristes, amb futuròlegs", ha conclòs l'advocat.

Per la seva banda, en declaracions als mitjans de comunicació, el lletrat de la víctima, Miguel Ángel Morán, ha subratllat que ha sigut una vista "bastant ràpida" en la qual "simplement s'ha valorat el que ha passat des de l'última vista fins ara".

"Sobretot la sentència d'apel·lació (del TSJN) creiem que dona un tomb a les raons i dona més pes encara als motius que vam exposar en el seu dia sobre la modificació de la situació personal dels processats", ha afegit, després d'indicar que els arguments esgrimits per l'acusació han sigut risc de fuga i reiteració delictiva.

En aquest sentit, ha recordat que la sentència d'apel·lació preveu "una condemna que ha de començar a complir-se ja". "No pot deixar-se aquesta execució de pena com una cosa virtual, sinó que hauran de començar a complir-la aplicant la llei", ha explicat. Després de subratllar que la víctima està "tranquil·la", Morán ha considerat que "hi hauria d'haver un canvi" en la decisió del tribunal i, en cas contrari, presentaran un recurs.

Com que la condemna dels membres de la Manada no és ferma, el reingrés a la presó depèn de la decisió del tribunal que va ordenar l'excarceració de José Ángel Prenda, Jesús Cabezuelo, Antonio Manuel Guerrero, Jesús Escudero i Ángel Boza, l'advocat defensor dels quals entén que han de seguir en llibertat provisional mentre el Suprem no resol.

En canvi, la Fiscalia de Navarra ha demanat el seu reingrés a la presó, després que el TSJN hagi confirmat la condemna a nou anys de presó imposada per l'Audiència de Navarra, per "la no modificació dels anomenats fets provats pel TSJN en resoldre el recurs d'apel·lació i les especials característiques del recurs de cassació, que fan necessari assegurar el compliment de la condemna" i evitar la "possibilitat que els penats se sostreguin a l'acció de la justícia".

Més continguts de