IMMIGRACIÓ
Societat 01/10/2019

Augment sense precedents de l’arribada de pasteres a les Illes

En dos mesos s’han detingut 357 migrants arribats en 31 barques

Maria Fuster
3 min
Augment sense precedents de l’arribada de pasteres a les Illes

PalmaL’arribada de pasteres a les illes Balears s’ha disparat com mai. Així ho va reconèixer aquest dimarts el delegat del govern espanyol en funcions, Ramon Morey, en una roda de premsa en què va admetre que des de l’agost han arribat 31 pasteres a les Balears: una intensitat sense precedents. Va explicar que abans del 5 d’agost, durant tot el que portàvem d’any, la Guàrdia Civil només havia detingut dos immigrants que havien arribat en una sola pastera, però ara ja són 359. Només en els últims dos mesos, doncs, el cos policial ha arrestat 357 immigrants.

La Delegació del govern espanyol va convocar una roda de premsa després de l’arribada a les costes de les illes de vuit embarcacions en 24 hores, i de la detenció de 56 migrants. “No podem descartar que n’arribin més”, va reconèixer Morey. Poques hores després d’aquesta afirmació, a la tarda, va arribar una altra pastera a Menorca, i es van arrestar deu persones més.

Tot i això, Morey assegura que “a les illes no hi ha cap efecte crida” sinó que es tracta més d’un “efecte sortida” i que el que passa a l’arxipèlag és semblant al que viuen a les costes d’Alacant, Múrcia i Almeria. “El problema no és de les illes Balears, és un problema estatal”, va insistir. El delegat del govern en funcions va informar que només durant el mes de setembre van arribar a les costes espanyoles 1.034 migrants, i només l’última setmana 600.

Durant tot l’any passat es van arrestar 199 persones que havien arribat amb pastera a les Balears, i durant tot el 2017, 267. Fins aquest any es tornaven al país d’origen tots els detinguts, segons Morey, però aquest any s’han retornat un 75% dels arrestats. La saturació dels centres d’internament d’estrangers (CIE) de la Península fa que no sempre hi puguin enviar els immigrants que captura la Guàrdia Civil, alguns dels quals queden lliures s’acaben fent fonedissos.

Respecte als últims arrestats aquesta setmana, Morey és “moderadament optimista de poder-ne fer la devolució”. La Delegació del govern va informar que aquesta setmana s’han buidat diversos CIE després de la sortida cap a Algèria d’un vaixell amb més de 200 persones. Si hi ha places els pròxims dies, els últims detinguts seran traslladats als centres de la Península. D’altra banda, Morey va dir que no es reforçaria el dispositiu de vigilància perquè els recursos eren suficients “amb molt d’esforç de la Guàrdia Civil”.

Gairebé tots els 359 migrants arribats amb pastera a les Balears i detinguts aquest any són homes. Només hi havia dues dones, i 19 tenien menys de 18 anys, tot i que les dades de les últimes detencions encara s’han de confirmar. En general, segons Morey, “es tracta de joves que aspiren a millorar la seva vida, que no entren en la categoria de refugiats ni tenen dret a asil, però que es poden considerar migrants econòmics”. Tots els arrestats, excepte dos, venien d’Algèria, i les pasteres sortien de la regió de Dellys, al nord del país.

Nou en dos dies

Dilluns van arribar dues pasteres, una a Mallorca i una altra a Formentera, i ahir en van arribar una a Mallorca, una a Menorca, dues a Eivissa i tres a Formentera. De totes aquestes pasteres ja s’han arrestat 41 migrants a les Pitiüses, 15 a Mallorca i 10 a Menorca. Dimarts a dos quarts de vuit del matí es va localitzar una embarcació a la costa de Santanyí, concretament al caló del Burgit. Les dues pasteres que van arribar a Eivissa van aparèixer a la caleta de Sant Josep de sa Talaia i al litoral de cala Olivera, al municipi de Santa Eulàlia des Riu. La Guàrdia Civil va localitzar les tres embarcacions de Formentera a la zona del Caló, al litoral del Migjorn i a la zona del Carnatge. Finalment, a la tarda va arribar una altra pastera a Binibèquer, al municipi menorquí de Sant Lluís.

Aquest any, fins dimarts, han arribat a les costes de les Balears 32 pasteres: deu a Eivissa, onze a Formentera, vuit a Mallorca, dues a Menorca i una altra a Cabrera.

stats