Els australians perdran l'assistència mèdica gratuïta si no vacunen els seus fills

La nova llei es dirigeix específicament als pares que s'han mostrat "objectors de consciència" davant la immunització dels seus fills

A partir de l'1 de gener del 2016, els australians que no vacunin els seus fills perdran les ajudes per a la cura dels nens i altres prestacions sanitàries. Aquesta política, batejada amb el nom de ' No jab, no pay' [Sense punxada no hi ha paga], fa temps que es debat al Parlament, i ahir va ser aprovada definitivament pel Senat.

A l'hora d'aplicar-la, es tindran en compte les excepcions per motius mèdics, ja que la llei es dirigeix específicament als pares que s'han mostrat amb anterioritat “objectors de consciència” davant la immunització dels nens. Actualment, Austràlia té un índex de vacunació infantil del 90%, i en la darrera dècada la xifra dels que no estan vacunats ha crescut en 24.000 infants. El senador del Partit Demòcrata Liberal David Leyonhjelm va afirmar que, amb aquesta mesura, les famílies que no tenen fills ja no hauran de “subvencionar l'estil de vida dels que són curts de gambals”.

24.000 nens

La xifra dels que no estan vacunats ha crescut en 24.000 infants en la darrera dècada

Aquesta mesura de força per part del govern ha estat en part impulsada pels brots de malalties que es poden prevenir fàcilment, com el xarampió o la tos ferina. De fet, la meitat dels suburbis d'Austràlia estan en risc d'un brot greu de xarampió a causa dels baixos índexs de vacunació. Cal tenir en compte que  perquè funcioni la immunitat del grup –el tipus d’immunitat que té lloc quan la vacunació d’una part de la població també proporciona protecció a individus no vacunats– cal que el 92% de la població s'hagi vacunat, en el cas del xarampió. Austràlia, per tant, està per sota d'aquesta xifra.

Una llei polèmica

La llei 'No jab, no pay', però, no ha estat exempta de polèmica. Dins els “objectors de consciència” s'inclouen també els que es neguen a vacunar els seus fills per motius religiosos. D'altra banda, alguns advocats denuncien que aquesta mesura no “mira pel bé dels nens”, i que afectarà de manera desproporcionada les persones més desfavorides que no tinguin accés als serveis sanitaris, i no tant en els índexs de vacunació. Segons el Col·legi de Metges d'Austràlia, els nens que no es vacunen per “objecció de consciència” representen només l'1,8% de la població infantil. La nova llei, diuen, farà poc per cobrir el 7% dels nens que no estan al dia amb les vacunes per altres raons, com ara la dificultat d'accedir als serveis sanitaris, i el fet de comptar com a no vacunats farà que els retirin les ajudes.

7% nens

El 7% dels infants no estan vacunats perquè no tenen accés als serveis sanitaris

El sector antivacunes és bastant combatent a Austràlia. L'abril passat, la  Xarxa d'Escèptics de les Vacunes (AVSN, en les sigles en anglès) van llançar una campanya on comparaven la vacunació amb la violació. “Penetració forçada”, deien en una imatge que va rebre fortes crítiques, fins i tot entre els mateixos antivacunes, que la van titllar de desagradable. “No és desagradable, és honest. El que és desagradable és que el nostre govern intenti convèncer-nos que hem de vacunar els nostres fills, encara que creguem que no és el millor per la seva salut”, va respondre l'AVSN. La ministra de Sanitat, Catherine King, va afirmar que comparar els doctors amb violadors demostrava "el punt de bogeria" a què havia arribat l'AVSN.