Societat 20/03/2021

Baixa participació en les manifestacions de suport a Hasél un mes després del seu empresonament

Els Mossos han identificat almenys set joves en la protesta convocada a Tarragona

Ara
3 min
La capçalera de la manifestació de suport a Hasél un mes després del seu empresonament a Barcelona.

BarcelonaMig miler de persones de totes les edats han participat en les quatre manifestacions de suport a Pablo Hasél i altres "represaliats pel règim" convocades aquest dissabte amb motiu del primer mes del raper a la presó. La més multitudinària, la de Barcelona, ha comptat amb uns 350 participants, segons ha informat la Guàrdia Urbana, mentre que a les protestes de Tarragona, Lleida i Girona s'han sumat una cinquantena de persones en cadascuna.

A la capital catalana la tònica de la manifestació no ha tingut res a veure amb les convocatòries de setmanes anteriors, quan es van viure episodis de gran tensió entre la policia i els manifestants: aldarulls, saquejos a comerços i destrosses a entitats bancàries. Durant les tres setmanes consecutives que es van convocar manifestacions es van produir 142 detencions i una noia va perdre un ull. En aquesta ocasió, al llarg de les dues hores i mitja que s’ha allargat la protesta no hi hagut cap incident remarcable.

La manifestació, convocada per la plataforma de suport a Pablo Hasél i secundada pels CDR, ha començat amb més d'una hora de retard a la plaça de la Universitat, on s'han registrat diverses intervencions a favor de la llibertat d'expressió. Tot plegat, acompanyat de la música del raper, com ja és habitual en les concentracions per exigir la seva llibertat. La consigna més repetida pels manifestants ha sigut “Llibertat Pablo Hasél”, que és el primer músic a Espanya empresonat per delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona i les institucions a les lletres de les seves cançons.

Els participants també han demostrat el seu suport als presos polítics. “Sortim als carrers per exigir la llibertat de tots els represaliats pel règim i per la conquesta dels nostres drets i llibertats”, es podia llegir a la convocatòria difosa a les xarxes socials. Durant la jornada de protestes també s'han fet proclames antifeixistes i clams d'independència.

Els manifestants han travessat la cèntrica plaça Catalunya i han baixat per la Via Laietana, on han passat davant la seu de la Prefectura Superior de Policia sense que s'hagin registrat incidents durant el recorregut, seguits de prop per drons de la policia. Els Mossos havien desplegat un fort dispositiu a la zona i l'Ajuntament ha tancat els accessos al metro en previsió que la manifestació tingués una participació més alta. Els establiments del centre de la ciutat també havien blindat els seus aparadors després dels aldarulls i danys ocasionats en altres protestes. Amb tot, cap a les 21.15 hores la manifestació s'ha dissolt a la plaça Comercial del Born, quan només quedaven un centenar de persones.

Pots de pintura i petites armes confiscades

A Tarragona, una cinquantena de persones s'han concentrat davant l'estàtua dels Despullats per reclamar també la llibertat de Pablo Hasél. Al final de la concentració, els manifestants han recriminat als agents que estiguessin identificant dos joves pel seu origen a pocs metres de l'acció. Després de cridar proclames antifeixistes i de propinar algun insult, s'han viscut moments de tensió quan els agents han colpejat alguns dels manifestants. Tot seguit, els Mossos han confiscat pots de pintura i petites armes blanques i han identificat més joves. A un d'ells, A.F., l'han citat a declarar aquest diumenge a la comissaria de Campclar i l'han acusat de resistència a l'autoritat i de no facilitar el seu document d'identitat, segons informa l'ACN.

A Lleida, també mig centenar de persones s'han concentrat a la plaça de Ricard Vinyes, acte que ha acabat sense incidents. A Girona, una altra cinquantena de manifestants s'han donat cita a la plaça 1 d'Octubre, just davant de la Subdelegació del govern espanyol, protegida per una desena de furgonetes dels Mossos i la Policia Nacional, i han marxat davant la Delegació del govern espanyol a la ciutat, on han llegit un manifest abans de dissoldre's pacíficament.

La convocatòria s'ha estès a altres territoris de l’Estat, com Palma, Alacant, Madrid, Cartagena, Saragossa, Màlaga, Càceres, Lleó i Gijón. Pel que fa a la capital espanyola, més d'un miler de persones s'han manifestat aquesta tarda al centre de Madrid per demanar la llibertat del raper Pablo Hasél, que, segons els seus simpatitzants, està "segrestat" per l'Estat. La marxa, que no havia sigut comunicada a la Delegació del govern espanyol, ha començat a les 19.15 hores a la plaça de Carles V de Madrid i ha transcorregut sota una intensa vigilància policial i sense incidents, més enllà dels talls al trànsit.

stats