SOCIETAT
Societat 06/10/2012

Baixen els delictes per circular begut, drogat o massa ràpid, però augmenten els conductors sense carnet

També disminueixen les conduccions temeràries i les negatives a fer les proves d'alcoholèmia o estupefaents

Acn
2 min

BarcelonaEls conductors processats judicialment per delictes contra el trànsit van augmentar el 2011 un 2,18% respecte el 2010, fins arribar als 26.473 delictes, però van baixar els que ho van fer per circular beguts, drogats o a velocitat notòriament excessiva. La memòria de la Fiscalia Superior de Catalunya de l'any passat evidencia aquesta evolució, que mostra com de tots els delictes relacionats amb el trànsit només van augmentar els de conducció sense llicència o permís. En aquestes estadístiques no hi entren les sancions administratives per excés de velocitat, alcohol o altres factors, que no arriben a l'àmbit penal.

Les quatre demarcacions van veure incrementar els delictes de trànsit, sobretot pels conductors sense llicència o permís. La conducció excessivament ràpida va disminuir un 31,65%, passant de 692 a 473, amb importants descensos a totes les demarcacions. En el cas de la conducció temerària, s'ha passat de 677 casos a 590, un 12,8% menys, amb Lleida com a únic lloc on va augmentar, i la conducció amb menyspreu per la vida s'ha reduït un 33,5%, ja que s'ha quedat amb 117, davant dels 176 de l'any anterior. Girona va ser l'única zona on va créixer.

Els conductors denunciats per circular sota la influència d'alcohol o drogues, o per negar-se a sotmetre's a la prova detectora van baixar al voltant d'un 1,7%. Els conductors beguts o drogats van passar de 14.362 a 14.116, amb descensos a tot el país excepte a Tarragona, mentre que els que es van negar a realitzar les proves, van passar de 856 a 841, pujant a Lleida i Tarragona i baixant a Barcelona i Girona.

Finalment, l'únic delicte que ha augmentat, el dels conductors sense llicència o permís, o amb el carnet retirat, van passar de 8.961 a 10.133, un 13% més, amb augments a totes les demarcacions.

stats