Balanç del primer dia de la Mercè: 20.000 persones als actes oficials, 15.000 en un macrobotelló

L'Ajuntament desvincula els actes de la festa de la concentració de joves a la plaça Espanya

3 min
Un moment de la festa d'aquesta nit a la plaça Espanya de Barcelona

BarcelonaLes Festes de la Mercè van començar ahir amb el pregó de l'activista veïnal Custodia Moreno i les primeres propostes culturals en escenaris tancats per evitar excessos d'aforament. Però mentre unes 20.000 persones participaven en els actes de la programació oficial, uns altres milers començaven a concentrar-se en botellons a diferents punts de la ciutat, sobretot a la plaça Espanya, que va concentrar de matinada uns 15.000 joves amb ganes de festa. El govern de Colau insisteix a desvincular una cosa de l'altra. Segons la valoració que ha fet el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, la programació de la festa, tot i haver de seguir un format "estrany" a causa de les limitacions de la pandèmia, va funcionar de forma correcta, i el que va passar fora dels tancats dels escenaris, i de forma molt especial al costat de les torres venecianes, "no tenia cap vinculació directa" amb la festa. No estava provocat per la Mercè.

Martí defensa que aquest tipus de concentracions nocturnes ja són "habituals" en l'actual context sanitari i que es repeteixen a diferents ciutats i també en caps de setmana sense festa major. Entén que els botellons són la manera de divertir-se d'uns joves que porten dos anys "sense poder gaudir de la festa" i, per tant, dona per fet que es repetiran les nits vinents. Pel que fa a la policia, que ahir no va desallotjar la gran concentració de la plaça d'Espanya, el consistori remarca que, davant d'aquest tipus d'aglomeracions, el seu paper ha de ser el de garantir que no hi hagi aldarulls ni risc per als participants. Segons Martí, serà la mateixa evolució de la pandèmia i de les mesures restrictives el que anirà fent que tot això es "dilueixi" i que passi la febre dels grans botellons.

"La Guàrdia Urbana va estar a l’altura de les circumstàncies", ha considerat el tinent d'alcaldia, que ha remarcat que la prioritat de la policia ha de ser que amb la seva intervenció el problema no es faci més gros. La policia sí que va desallotjar petites concentracions en altres punts de la ciutat, com el passeig del Born, però aquest cop la festa més gran va ser la de l'avinguda Maria Cristina. El dispositiu preparat per la Guàrdia Urbana preveia un reforç del 30% dels agents en els torns de nit respecte a un cap de setmana qualsevol i un blindatge preventiu, amb antidisturbis dels Mossos, dels 13 escenaris de la festa que es preveien més conflictius, tant per afluència de gent com per configuració, els més pròxims a la plaça d'Espanya eren els del Teatre Grec i l'estadi Olímpic, a Montjuïc. En total, la Guàrdia Urbana mobilitzarà 1.005 agents durant els quatre dies de festa. El consistori admet ara preocupació per la coincidència de les mobilitzacions contra la detenció de Puigdemont i els dispositius de la festa. "Hi estarem molt amatents", ha apuntat Martí, que ha considerat que l'actuació contra Puigdemont és "injusta i no facilita el camí del diàleg".

4.000 entrades més

Com ja va passar l'any passat, en la primera Mercè pandèmica, una de les preocupacions dels organitzadors de la festa és l'absentisme: en la Mercè del 2020 hi va haver de mitjana un 33% de cadires buides als espectacles, i ahir, tot i que aquest cop s'han posat mecanismes per fer més fàcil la renúncia a les entrades, es van repetir les imatges de cadires buides. El que ha fet avui el consistori és anunciar que hi ha un paquet de 4.000 entrades més disponibles per als diferents espectacles, ja que la ciutat ha aprofitat la flexibilització d'aforaments d'última hora del Procicat. Martí, de fet, confia que cada dia s'hi podran afegir una quantitat similar d'entrades extres per a qui en vulgui reservar a l'últim moment.

stats