Societat 27/09/2021

Balears vol reobrir les discoteques amb passaport covid la setmana que ve

L'oci nocturn català pressiona el Govern per implantar el certificat als locals interiors

G.G.G.
2 min
Clients amb mascareta a l'interior d'una discoteca quan van poder reobrir.

BarcelonaDesprés que el Tribunal Suprem autoritzés la implantació a Galícia del certificat covid –que acredita haver rebut la pauta completa de vacunació o un test negatiu recent– per accedir a bars i discoteques, algunes comunitats autònomes comencen a veure en aquest document una oportunitat per recuperar un dels sectors més perjudicats per les restriccions socials: l'oci nocturn. I un dels governs més interessats és el balear: les Illes preveuen recuperar les discoteques el divendres, 8 d'octubre, sempre que el Tribunal Superior de Justícia (TSJIB) autoritzi els locals a exigir el certificat covid als clients, segons ha anunciat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. En cas que el passaport rebi l'aval judicial, les discoteques reobriran al 75% de la capacitat, no desapareixeran les mascaretes –que s'hauran de dur a la pista de ball– i només els clients asseguts podran beure.

A Catalunya, en canvi, la reobertura generalitzada de les discoteques no té data concreta. Tot i que des de dijous passat les discoteques a l'aire lliure o amb terrassa poden obrir fins a les 3 de la nit, la reactivació de l'activitat a l'interior dels locals (i, per tant, a la majoria de les sales del país) encara està encallada. El sector assegura que la Generalitat es va comprometre a autoritzar-ho abans del 15 d'octubre, però no ho ha confirmat públicament. També s'ha de concretar com serà aquesta reobertura i si s'exigirà el certificat covid-19 per accedir als locals.

La Generalitat s'ha mostrat partidària d'implementar el certificat per controlar les activitats que continuen tancades o amb restriccions fortes, una definició que remet inequívocament a discoteques i sales de ball, les més castigades per la normativa anticovid. Així ho han traslladat les autoritats sanitàries a patronals del sector com la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració (Fecasarm), que ha participat en diverses reunions i que confia que el Govern introdueixi el passaport covid als locals d'oci nocturn a mitjans d'octubre, coincidint amb l'elevada taxa de vacunació al país (un 80,5% dels més grans de 12 anys tenen la pauta completa).

Abans que el Suprem es pronunciés a favor del govern gallec, la Generalitat havia descartat moviments en solitari per impulsar l'ús del certificat en sectors concrets com les discoteques o els restaurants, i ho justificava pels revessos judicials amb què havien topat altres comunitats autònomes. Ara el posicionament del Suprem i el fet que al mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hi hagi un magistrat que s'ha pronunciat a favor "d'explorar" la via del certificat per flexibilitzar les restriccions a l'oci nocturn porten a un nou escenari.

De moment, els primers passos de Catalunya per reobrir les discoteques que tenen espais a l'aire lliure s'ha traduït en molt poques sales de ball obertes, bé perquè moltes no tenen aquests espais o perquè no els surt a compte reobrir amb les restriccions actuals. És el cas de la discoteca Biloba de Lleida, amb un aforament de 4.000 persones i una de les més grans de Catalunya, que dissabte va tancar voluntàriament les portes "davant la dificultat per fer complir" la normativa del Procicat. Feia només dos dies que havien reprès l'activitat.

stats