Societat 20/04/2015

Per tenir una ballesta legalment cal tenir un permís d'armes i l'autorització de la Guàrdia Civil

Des d'una botiga especialitzada en la venda de ballestes, Arco Mancha d'Albacete, denuncien que "cada cop es venen més ballestes a través de botigues on-line de segona mà sense papers"

Albert Solé
2 min
La botiga d'Albacete Arco Mancha ven ballestes i arcs de manera legal / ARA

BarcelonaTenir una ballesta no és fàcil. Preguntes bàsiques:

1. Cal llicència d'armes?

Està considerat com una arma del mateix nivell que una escopeta, i per tant cal obtenir una llicència d'armes tipus E i ser major d'edat. Per aconseguir la llicència és necessari fer un examen de la Guàrdia Civil i no tenir antecedents penals.

2. Un menor pot tenir llicència?

També és possible tenir una llicència especial si ets menor d'edat. A partir dels 14 anys –no dels 13, com el cas del presumpte assassí de l'institut de Barcelona– es pot tenir permís, però la propietat de l'arma sempre ha de ser d'un adult, i sempre s'ha de fer servir amb la companyia d'un major d'edat.

3. Com es compra una ballesta?

De primera mà:

Cal anar a una armeria (botiga autoritzada per vendre armes) amb el DNI i els permisos d'armes aprovats, però han de passar entre dos i tres dies fins que l'adquireixes. L'armeria, amb totes les teves dades, va a la Guàrdia Civil i demana que vols comprar aquella ballesta, que té un número de sèrie. A partir d'aquell moment el teu nom va associat a aquella arma al que s'anomena la 'Guia de la pertinència' de la Guàrdia Civil. Els tràmits els fa l'armeria i et cobren unes taxes.

De segona mà:

Per fer un canvi de propietari d'una ballesta, el tracte no es pot fer entre dos particulars sense passar per la Guàrdia Civil. Qui vol comprar l'arma ha de facilitar les seves dades al venedor, que portarà l'arma a 'intervenció d'armes' de la Guàrdia Civil. Posteriorment, quan s'hagi fet el canvi de nom a la 'Guia de la pertinència', el comprador anirà a buscar l'arma ensenyant el DNI i el permís d'armes.

4. Un noi de 13 anys pot fer anar una ballesta?

Segons expliquen des del diari especialitzat 'armas.es', "és molt complicat que un nen de 13 anys pugui armar una ballesta, i per fer-ho necessitaria una bona estona perquè no és gens senzill, cal molta força".

5. Quan pot costar una ballesta?

Una de normal, uns 500 euros.

6. Hi ha mercat negre?

Eva Maria Gómez, propietària de la botiga Arco Mancha d'Albacete, una tenda especialitzada en la venda de ballestes i arcs, diu: "Cada cop es venen més ballestes a través de botigues on-line de segona mà sense papers", denuncia. Tot i això, des de 'armas.es' asseguren que és molt difícil el mercat negre, "perquè Espanya és un dels països amb una legislació més restrictiva pel que fa a la tinència d'armes".

7. Quin ús té una ballesta?

Es fa servir per caçar o per usos esportius igual que el tir a l'arc amb una diana.

stats