Societat 29/09/2017

El Banc del Consell d’Europa (CEB) prestarà a Barcelona 59 milions d'euros per a pisos socials

El préstec se suma al de 125 milions que ja va concedir a l'Ajuntament el Banc Europeu d'Inversions

Ara
2 min
Panoràmica de la ciutat de Barcelona. FRANCESC MELCION

BarcelonaEl Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) ha aprovat el finançament amb 59 milions d’euros de la construcció d’habitatge destinat a lloguer social a la ciutat de Barcelona. L’operació de crèdit cobreix en total un 23% del cost dels projectes de 26 promocions de pisos, que suposen 2.322 nous habitatges previstos al Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025. El cost restant dels projectes, de prop de 262 milions d’euros en total, el finançarà en part l’Ajuntament de Barcelona i en part, el préstec de 125 milions d’euros del Banc Europeu d’Inversions (BEI) que l’Ajuntament va signar al mes de juliol.

Si bé els plans inicials de l’Ajuntament van ser impulsar 23 promocions d’habitatge amb aquest finançament –és a dir, 2.198 habitatges–, en aquests moments el projecte ha quedat ampliat amb la incorporació de tres promocions més del barri del Bon Pastor, i per tant, ja sumen aquestes 26 promocions, i en concret, un total de 2.322 habitatges. El pressupost total previst inicialment (245,5 milions d’euros) també s’actualitza amb aquesta ampliació i passa a aquests prop de 262 milions d’euros. "Una inversió que assumeix exclusivament l’Ajuntament de Barcelona, sense cap contribució de la resta d’administracions, ni de la catalana i de l’estatal", diu el consistori a través d'un comunicat.

Segons les estimacions de l’Ajuntament de Barcelona, l’obtenció del crèdit del CEB suposarà "un gran estalvi econòmic" per al consistori i "un enorme impuls" al Pla del Dret a l’Habitatge 2016-2025, i en concret, a la línia d’actuació que preveu l’ampliació del parc d’habitatge de lloguer públic, un dels pilars d’aquest pla. D'altra banda, segons lamenta l'Ajuntament, la participació del CEB i del BEI "suplanten la inexistència d’una banca pública a la qual recórrer", ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol, ja que de moment ni l’Institut Català de Finances ni l’Institut Oficial de Crèdit tenen entre les seves línies d’actuació donar crèdits per a la promoció d’habitatge públic de lloguer. El govern municipal recorda que per construir habitatge per llogar a preus assequibles durant un llarg període de temps, o indefinidament, cal que el finançament d’aquestes inversions sigui a llarg termini i a preus mitjans i baixos. En l’actualitat, aquesta forma de finançament "no l’estan oferint ni la banca pública ni tampoc la banca privada".

stats