La contaminació a Barcelona està en augment sostingut des de l'agost

Avui s'ha activat un avís preventiu a causa dels elevats nivells de partícules PM10

2 min
El tap de contaminació sobre Barcelona era ben visible ahir des del Tibidabo

La Generalitat ha activat aquest migdia un avís preventiu per contaminació a causa dels nivells elevats de partícules PM10 que afecten l'àrea metropolitana de Barcelona. Els últims dos dies les estacions de Mollet del Vallès i Granollers han superat el límit permès de 50 µg/m³ d'aire, i durant aquest matí l'estació de Montcada i Reixac i la de l'Eixample de Barcelona s'han situat també al llindar del límit permès.

L'anticicló persistent dels últims dies està afavorint que la contaminació s'acumuli amb més facilitat que en altres ocasions, un fet que no només afecta les partícules PM10 sinó també altres contaminants com el diòxid de nitrogen. Barcelona està a punt de tancar el mes amb la mitjana d'NO2 més alta des del gener del 2020. Amb dades fins ahir, la mitjana de tot el mes per al conjunt de les estacions de la ciutat se situa en poc menys de 34 µg/m³ d'aire i està en ascens continuat des de l'agost de l'any passat.

L'estació de l'Eixample ha començat ja a superar el límit permès. Des de l'octubre l'estació ubicada a la cruïlla entre el carrer Urgell i l'avinguda de Roma ha registrat cada mes una mitjana superior als 40 µg/m³ d'aire permesos per la Unió Europea, i cal recordar que fa pocs mesos l'Organització Mundial de la Salut va suggerir abaixar aquest límit per a la protecció de la salut a 10 µg/m³ d'aire.

Els nivells de partícules no han pujat d'una manera tan clara; a Barcelona la mitjana d'aquest mes se situa en 21 µg/m³ d'aire, un valor que va ser més alt durant el juny i juliol de l'any passat, i també durant els mesos de febrer i març. Cal destacar que els nivells de partícules PM10 no depenen tan directament de l'activitat humana, ja que sovint els valors més alts es produeixen quan arriben irrupcions de pols del Sàhara.

Amb el preavís activat avui, la Generalitat aconsella reduir activitats com obres públiques que comportin molta pols o minimitzar desplaçaments i maquinària. El preavís és vigent als 40 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona que conformen la Zona de Protecció Especial, però cal destacar que els nivells més alts de partícules PM10 durant els últims dies s'estan registrant en indrets com Manlleu i Lleida, ciutats en què la mitjana de les últimes 24 hores supera avui els 80 µg/m³ d'aire. La previsió meteorològica apunta a una entrada de vent de nord de cara a l'inici de la setmana que ve que pot ajudar a fer baixar els nivells de contaminació.

Evolució dels nivells de partícules PM10 a Lleida durant els últims dies
stats