Societat 11/05/2021

Una aplicació per saber el grau d'ocupació de la Casa Batlló o el Macba en temps real

Turisme de Barcelona confia en l'arribada de visitants i ofereix una eina per evitar aglomeracions

Marc Parayre
2 min
'Check Barcelona' té 115 equipaments introduïts, però els organitzadors esperen tenir-ne més de 300 en les següents setmanes

BarcelonaBarcelona escalfa motors per a l'arribada de turistes aquest estiu, malgrat que ara mateix la temporada encara és incerta. De cara a la reobertura de les atraccions turístiques de la ciutat, Turisme de Barcelona ha presentat una aplicació que oferirà informació en temps real sobre el grau d'ocupació de llocs com la Sagrada Família, la Casa Batlló, el Macba i el Museu del Barça. En total hi ha 115 equipaments que es podran monitoritzar a través de Check Barcelona, una eina que permet controlar els aforaments –una obligació que imposa la pandèmia– i que també oferirà informació sobre altres serveis com el transport i l'aparcament així com les mesures de prevenció específiques de cada lloc d'interès turístic.

Turisme de Barcelona confia que siguin més de 300 els equipaments que se sumin a l'aplicació, que oferirà alternatives de visita als usuaris i la possibilitat de fer reserves d'entrades anticipades per a alguns equipaments. Més enllà de la necessitat d'evitar aglomeracions per l'amenaça del covid-19, l'Ajuntament confia que també serveixi per disminuir l’impacte negatiu del turisme a la ciutat, que ajudi a descongestionar els principals espais visitats i que permeti avançar cap a un turisme menys agressiu.

L'oferta de l'aplicació no se circumscriu només a Barcelona, sinó que també incorpora atractius d'altres ciutats com el Circuit de Catalunya a Montmeló i Port Aventura. Per descarregar-la, cal entrar a la web checkbarcelona.com perquè no es podrà trobar ni a Play Store ni a App Store. Per facilitar-ne la consulta, els usuaris tindran l’opció de crear un accés directe als seus dispositius, siguin mòbil, tauleta o ordinador.

La directora del consorci Turisme de Barcelona, Marian Muro, ha reivindicat que Check Barcelona és la primera aplicació d’Europa que treballa en la “gestió de la destinació” dels turistes. El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha afirmat que era una iniciativa que faria que el turisme “sigui més rendible”, tant en el vessant econòmic com en el social.

Imatge d'arxiu d'un grup de turistes passejant per la Barceloneta.

La meitat de turistes que el 2019

Encara hi ha molta incertesa sobre la campanya turística de l’estiu. El president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, ha subratllat que no poden fer previsions “gaire encertades” del nombre de visitants que hi haurà, però considera que Barcelona podrà arribar al 50% de turistes que va tenir el 2019. “Esperem que les aerolínies ofereixin viatges a l’estranger i els estats flexibilitzin mesures”.

Marcé ha afegit que Barcelona era ara mateix la segona ciutat d’Europa amb més reserves hoteleres –un 20% de les que hi havia el 2019–, només superada per Madrid. “Som l’únic país d’Europa que tenim obertes activitats culturals”, ha dit. Per acabar, Marian Muro ha explicat que estaven pendents de les negociacions entre els estats de la UE i països tercers per implantar el certificat de vacunació covid per poder viatjar. “Fins que no sapiguem si s’implanta no sabrem amb exactitud quanta gent vindrà a Barcelona aquest estiu”, ha conclòs. 

stats