Espai públic

Barcelona estripa el consens de les terrasses: ERC s'oposa a una consolidació massiva de les provisionals

El govern de Colau haurà de recórrer als grups de la dreta per aprovar els canvis en l'ordenança

3 min
Terrasses a la plaça Sant Miquel de Barcelona.

BarcelonaQuatre anys després de firmar la pau en el conflicte que es va conèixer com "la guerra de les terrasses", les discrepàncies sobre l'espai públic que poden ocupar bars i restaurants tornen a Barcelona. Ara, amb les taules i cadires guanyades en pandèmia com a protagonistes: la ciutat ha autoritzat, durant els mesos de restriccions pandèmiques, fins a 3.668 noves terrasses, que sumen un total de 10.174 taules de més. I la decisió sobre si cal o no consolidar-les un cop superat el context d'emergència no genera consens. ERC, que és el principal grup de l'oposició, ja ha avançat que votarà en contra dels canvis que el govern d'Ada Colau vol introduir en l'ordenança per poder mantenir bona part d'aquestes noves instal·lacions més enllà del 31 de desembre. Una mesura que, segons el govern municipal, es fixa especialment en les taules i cadires que funcionen als nous espais guanyats a la calçada (1.588, en total), però que es manté oberta també per a instal·lacions en vorera.

El discurs que repeteix el govern és que s'estudiarà una a una cadascuna de les sol·licituds dels restauradors per decidir si poden mantenir o no les noves terrasses. Segons ha denunciat aquest dilluns el portaveu d'ERC, Jordi Coronas, els plans del govern de Colau i Collboni passen per mantenir "unes 1.400" de les noves terrasses. "No creiem oportú deixar en estructural allò que era excepcional", ha denunciat Coronas, que ha considerat que ara encara no és el moment de decidir canvis normatius sobre aquestes terrasses. Sobretot, ha dit, tenint en compte que "molts" restauradors estan incomplint les normes i instal·len més taules i cadires de les que tenen assignades, com es pot veure en moltes places de Ciutat Vella o al mateix carrer Enric Granados a l'Eixample, que és el paradigma de les terrasses a la ciutat.

Per això, en la línia del que va demanar la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) fa unes setmanes, els republicans demanen que s'apliquin clàusules com no renovar la llicència a qui hagi incomplert les normes i que es destinin més esforços a les inspeccions –fins al mes passat, l'Ajuntament havia obert 238 expedients de retirada de terrassa i 21 havien arribat al punt de ser efectivament retirades–. Des d'ERC insten el govern a no portar la modificació de l'ordenança a la comissió d'Urbanisme d'aquest dimarts, com preveu fer. I avisen que si es manté en l'ordre del dia, hi votaran en contra. Un dels punts que més havia reivindicat ERC era que no es permetés a un mateix local tenir taules a la calçada i la vorera. És a dir, que qui en guanyés en un lloc, ho compensés en un altre. Un punt que, de moment, no ha rebut una resposta positiva.

"Gir de 180 graus" en la política dels comuns

Amb la negativa d'ERC, el govern municipal haurà de recórrer als grups de la dreta per tramitar els canvis. De fet, en el debat de l'aprovació inicial, el text ja va tirar endavant amb les abstencions d'ERC i de JxCat. "Si s'aprova, serà amb la dreta", ha remarcat Coronas, que ha afegit que això seria un "gir de guió de 180 graus" en el discurs que mantenien els comuns fa uns anys sobre l'espai públic.

La modificació de l'ordenança, que el govern ha discutit amb el Gremi de Restauració i té previst detallar demà, preveu que les terrasses provisionals se situïn a sobre d'una plataforma homologada (que ocupi part de la vorera i la calçada o únicament la calçada). Els permisos excepcionals caduquen a finals d'any, però la nova regulació preveu prorrogar-los automàticament l’1 de gener i donar dos mesos als restauradors perquè puguin demanar-ne la continuïtat. Hi haurà un període de transició de sis mesos, fins al juny del 2022, en què els restauradors podran seguir disposant de les terrasses excepcionals en calçada encara que no tinguin les noves plataformes.

stats