Societat 22/05/2020

Barcelona, les regions metropolitanes i Madrid passen dilluns a la fase 1

El Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran avançaran a la fase 2

Ot Serra / Mireia Esteve
4 min
WEB-Coronavirus-Catalunya-25-Maig

Madrid / BarcelonaEl ministre de Sanitat, Salvador Illa, havia avançat aquest dijous que "els pròxims dies" la major part de l'Estat entraria com a mínim en fase 1. Aquest divendres s'ha confirmat que tot l'Estat, després de l'aval a Barcelona i la seva àrea metropolitana i a Madrid, que aquesta setmana han explorat una mena de fase 0,5 en què s'ha permès la reobertura de comerços sense cita prèvia però que encara prohibia el contacte social, passen a la fase 1. La Generalitat ha vist fins ara satisfetes totes les seves peticions, mentre que per a la Comunitat de Madrid a la tercera ha anat la vençuda, després de dos intents que el ministeri havia rebutjat i que han propiciat fins i tot un recurs al Tribunal Suprem.

Les dues capitals entren així en fase 1 dues setmanes més tard que aproximadament el 50% del territori estatal, juntament amb les zones que faltaven de la comunitat de Castella i Lleó. A Catalunya van avançar l'11 de maig el Camp de Tarragona, l'Alt Pirineu i Aran i les Terres de l'Ebre, que dilluns entraran en fase 2. Per la seva banda, Lleida, la Catalunya Central i Girona van estrenar la fase 1 aquest dilluns i s'hi mantindran una setmana més, com el País Valencià. A Castella i Lleó el govern ha canviat l'àrea sanitària fixada fins ara (les àrees bàsiques de salut) per les províncies. Dilluns entraran en la fase 1 les nou capitals de província d'aquesta comunitat, que encara estaven en la fase 0, i s'hi mantindran una setmana més les 26 àrees sanitàries que ja fa dues setmanes que van entrar en la fase 1.

"Fem les propostes que fem per avançar de fase i normalment estem segurs del que proposem, perquè creiem que és factible avançar", ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa aquest divendres, quan s'ha conegut l'aval del ministeri de Sanitat. "Tots volem recuperar l’activitat comunitària, social i econòmica, però també volem garantir la seguretat", ha subratllat, i ha afegit que en lloc de parlar de "prudència" ha preferit posar l'accent en el "rigor" de les sol·licituds per evitar passos en fals que puguin generar un rebrot de contagis, informa Natàlia Vila.

WEB-Coronavirus2-Espanya-Fases-22.5

Pel que fa a Madrid, Illa ha assegurat que l'aval ha tingut a veure amb criteris tècnics i no amb el fet que el govern regional ha iniciat un procediment als tribunals. La capacitat de l'atenció primària per detectar casos i poder-ne fer una vigilància posterior havia sigut el principal obstacle perquè Madrid avancés, però Illa ha afirmat que s'ha resolt aquesta circumstància.

La principal novetat per a Barcelona i l'àrea metropolitana és que es permeten les reunions de col·lectius de fins a deu persones, tant en domicilis com al carrer, i s'obren les terrasses dels bars al 50% de la seva capacitat. La distància interpersonal de dos metres segueix sent la recomanació sanitària més important i des d'aquest dijous és obligatori dur mascareta si no es pot guardar aquest marge per evitar la transmissió del virus. A més, es permet anar a les segones residències, sempre que siguin en la mateixa regió sanitària.

Arreu de l'Estat es produeix un pas a la fase 2 significatiu. Ho fan les Balears, el País Basc, Galícia, Navarra, la Rioja, Múrcia, Extremadura, l'Aragó, les Canàries, Ceuta, Melilla, Astúries i Cantàbria. En el cas d'Andalusia es va sol·licitar que Màlaga i Granada, que només han estat una setmana en fase 1, acompanyessin la resta a la fase 2, però Sanitat ho ha rebutjat. Castella-la Manxa, que també havia vist com només uns territoris passaven a la fase 1 fa dues setmanes, ha decidit seguir els temps i només ha sol·licitat el progrés a fase 2 per a Guadalajara i Conca. L'única comunitat que no havia fet cap petició és el País Valencià, que ha patit un lleuger rebrot de contagis i ha decidit no demanar el pas a fase 2 dels deu departaments sanitaris, que compliran 15 dies en fase 1.

Una de les principals novetats de la fase 2 és que obren les platges, cosa que afectarà la costa tarragonina. D'altra banda, bars i restaurants ja poden atendre els clients a l'interior, no només a les terrasses, però amb un 40% d'aforament i asseguts a les taules. A la barra es podrà a partir de la fase 3. També es permet la reobertura de les escoles per als alumnes de fi de cicle –quart d'ESO, segon de batxillerat o segon de grau mitjà i superior de formació professional– i es poden tornar a celebrar casaments amb 100 convidats. A més, obren els parcs i parcialment els centres comercials. A banda del progrés en les fases de desescalada, aquest divendres també s'ha conegut un aixecament de restriccions als municipis inferiors a 10.000 habitants. Encara que es trobin en fase 1, gaudiran d'unes mesures semblants a la fase 2, com la desaparició de les franges horàries per passejar i fer esport o l'exigència que només un adult acompanyi els menors al carrer.

stats