Societat 28/06/2019

Barcelona, "orgullosament diversa"

Ada Colau penja la bandera irisada a l'Ajuntament i reivindica "la defensa de les llibertats"

Laura Saula
3 min
La façana de l'Ajuntament de Barcelona aquest divendres

BarcelonaNo és una edició qualsevol per al Pride Barcelona, que aquest divendres i dissabte omple de festa i reivindicació LGTBI la Ciutat Comtal. Aquest any se celebra en el marc dels 50 anys de Stonewall, la revolta al barri de Nova York que va iniciar un moviment amb què s'han aconseguit drets i llibertats per al col·lectiu arreu del món. Un moviment que, tal com recorden els organitzadors del Pride, va fer els seus primers passos a l'Estat a la ciutat de Barcelona. El tret de sortida va ser una gran marxa convocada pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) el 1977.

Amb aquest rerefons històric, la capital catalana ha iniciat la festa oficialment aquest divendres, que és la Diada per l’Alliberament Sexual i de Gènere. Al matí l’alcaldessa Ada Colau, regidors, membres de la corporació municipal i representants de diferents entitats han participat en l’acte institucional de penjada del penó de l’arc de Sant Martí. Colau ha recordat com “els drets i les llibertats es conquereixen cada dia" i ha agraït a "les entitats que van fer que Barcelona fos ciutat pionera en la defensa LGTBI". També ha reivindicat Barcelona com "una ciutat orgullosament diversa" que farà tot el possible "per la defensa de les llibertats”. A més, ha defensat que “cap acte d’homofòbia serà permès a Barcelona ni es deixarà en la impunitat”. Unes paraules que arriben el mateix dia que s'ha fet públic un vídeo d'una agressió homòfoba que va patir un noi en un local de menjar ràpid la nit de dijous a Barcelona.

La situació ha estat molt diferent a l'Ajuntament de Madrid, que, a diferència d'anys anteriors, ha col·locat la bandera irisada en un lateral de la façana, mentre que a la part central s'ha instal·lat la bandera d'Espanya. Un acte que de seguida ha encès la polèmica, fins al punt que el regidor de Més Madrid, José Manuel Calvo, ha acusat al govern municipal d'intentar ocultar la bandera per fer un gest cap a Vox, que des del principi s'havia negat a col·locar-la i exigia que es posés l'espanyola. Una acusació que de seguida ha estat desmentida per l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida.

Un ampli programa d'activitats

Amb el lema 'We are family' [Som família], la nova edició del Pride Barcelona ha programat tota una sèrie d'activitats que es concentren principalment a l'avinguda Reina Maria Cristina. Per avui divendres hi ha organitzades tota mena d'activitats, concerts i tallers, encara que una de les activitats més destacades és la cursa de córrer en talons a les 19 hores. Més tard es farà una exhibició amb les millors 'drag queens' de la ciutat i a la nit la plaça Reial es convertirà en una discoteca a l'aire lliure amb música electrònica a càrrec de Sidecar & Furia Queer DJ’s.

Dissabte al matí s'han organitzat activitats per a totes les edats, com tallers artístics o bàsquet de la mà del Club Esportiu Panteres Grogues. Però la part més important del dia serà a partir de les 18 hores, quan s'iniciï la gran manifestació, que començarà als jardins de les Tres Xemeneies i que finalitzarà dues hores més tard a plaça Espanya. Allà el periodista Toni Cruanyes llegirà un manifest que donarà peu a l'inici de festa.

La manifestació del Pride Barcelona gairebé coincidirà amb la que ha organitzat la Comissió Unitària 28 de Juny, que ha convocat una marxa a les 18.30 h que sortirà des de la plaça Universitat.

stats