ESPAI PÚBLIC
Societat 04/03/2014

Barcelona prohibirà que els gossos vagin sense lligar

La ciutat revisa ara la normativa i preveu multes de fins a 1.500 euros

Maria Ortega
5 min
CANVI NORMATIU Els gossos no podran anar sense lligar pel carrer encara que siguin obedients.

BarcelonaBarcelona vol ser una ciutat amiga dels animals. Aquest compromís és, segons remarcava ahir el regidor de Presidència, Jordi Martí, el que té inculcat tot l’equip de l’alcalde Xavier Trias. Un dels passos que es fa, en aquesta línia, és renovar l’ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals amb l’objectiu, sobretot, d’incrementar les mesures que garanteixen el benestar de les mascotes, però també de facilitar la convivència a l’espai públic.

Una de les mesures cridades a ser més polèmiques de les que inclou el nou text normatiu -que tot just ara comença el recorregut per ser aprovat- és la prohibició dels animals sense lligar fora dels espai especialment habilitats per a ells. És a dir, més enllà d’àrees de gossos i pipicans. Es tracta d’una norma que, de fet, ja apliquen la majoria de ciutats, però a Barcelona, fins ara, la prohibició es deixava en funció del nivell d’obediència de l’animal. Si el nou text va endavant -i l’equip de govern espera que sigui amb el vistiplau de tots els grups-, se serà molt més taxatiu. La revisió preveu sancions d’entre 750 i 3.000 euros i el primer pas és portar-la a la comissió de Presidència.

Cap gos sense corretja. Només podran anar sense lligar als espais habilitats per a ells

A Barcelona hi ha, actualment, 123 zones d’esbarjo especialment habilitades per a gossos - alguna de fins a 2.200 metres quadrats, com la del parc de Carles I- i el compromís municipal és incrementar aquesta xifra, sobretot en districtes més necessitats, com podria ser Ciutat Vella. Si finalment entra en vigor la nova ordenança d’animals en els termes en què ja l’ha aprovat l’equip de govern, els gossos només podran anar al seu aire, sense corretja, en aquests espais. Tot i que el consistori insisteix que és una mesura enfocada a millorar la convivència a la ciutat i també la seguretat dels mateixos gossos -per prevenir, per exemple, atropellaments i baralles-, la nova norma preveu sancions de fins a 1.500 euros per portar els gossos sense lligar. Els parcs, més enllà de les àrees per a gossos, també formen part d’aquests espais vetats per als animals sense corretja. En punts com aquest la mesura ja va suscitar ahir tota mena de debats. A l’enquesta de l’Ara.cat, per exemple, els partidaris de la nova mesura eren ahir clarament majoritaris.

Des d’entitats de protecció dels animals com la fundació Altarriba apuntaven la necessitat que la nova prohibició avanci de la mà de l’obertura de noves àrees d’esbarjo i pipicans per garantir el confort dels animals a la ciutat. L’exemple, ciutats holandeses i alemanyes amb espais de qualitat per a gossos i que encapçalen els rànquings de destinacions pet friendly (bones per a mascotes).

Més garanties de benestar. Prohibit tenir-los lligats més de dues hores o deixar-los al balcó

La proposta d’ordenança que ha llançat CiU a Barcelona inclou, també, una sèrie de mesures enfocades a elevar el nivell d’exigència pel que fa a la responsabilitat de tenir animals de companyia. Es fixa que les mascotes no podran estar lligades més de dues hores seguides -o una, si són cadells- i quedarà prohibit l’ús de tota mena de collarets de càstig, siguin de punxes o estranguladors. Amb la mirada centrada tant a facilitar la convivència com a millorar la qualitat de vida dels animals, també es prohibeix que estiguin sols a casa durant més de tres dies consecutius. Un termini que, en el cas dels gossos, es redueix fins a les 12 hores. L’ordenança també valora l’espai on viuen aquestes mascotes i determina que no poden tenir com a allotjament habitual vehicles, celoberts, balcons, terrasses ni patis. A més, els propietaris quedaran obligats, des del primer moment, a evitar-ne la fugida.

Declaració responsable. Caldrà demostrar que no s’han maltractat animals per tenir-ne un

Encara una exigència més -del tot lògica- per a les persones que vulguin adquirir o acollir un animal: qui en vulgui un haurà de signar abans una declaració responsable conforme no ha estat mai sancionat per infraccions que impliquin maltractament o abandonament d’animals. Els centres d’acollida i les botigues d’animals hauran d’exigir aquest document, a partir de quan s’apliqui la revisió de l’ordenança, abans de donar una mascota a ningú. A més, durant la presentació d’aquestes mesures, el regidor de la Presidència anava ahir encara un pas més enllà i assegurava que s’instarà la Generalitat a establir un registre de maltractadors. També es demanarà suport econòmic al Govern per a aquells ajuntaments que es vegin obligats a sacrificar animals dels seus centres d’acollida per falta de recursos econòmics -no és el cas de Barcelona-. Amb el nou règim sancionador a la mà, comprar o vendre animals sense tenir la declaració responsable o fer la vista grossa i donar-ne un a qui té antecedents de maltractament es considerarà una infracció molt greu, sancionable amb multes de fins a 3.000 euros.

Contra l’incivisme. Sancions de fins a 3.000 euros per les defecacions

Una de les croades obertes a la ciutat és la de perseguir els amos que permeten que les seves mascotes facin les necessitats al carrer sense recollir-ho. L’any passat es van obrir 84 expedients sancionadors per aquest tipus de comportament. L’amo que no reculli immediatament les defecacions de la seva mascota cometrà una infracció greu, sancionable amb multes de fins a 1.500 euros, que es poden convertir en 3.000 si aquesta situació es dóna dins d’una àrea infantil.

Avenços en el transport. Els gossos podran viatjar en metro però no baixar a la platja

Es preveu que, a partir del setembre, els gossos -lligats i amb morrió- ja puguin viatjar en metro com s’havia anunciat. El que no es permetrà, en canvi, tot i que també se n’havia parlat, és que estiguin sols a les platges. Aquí, però, es treballa en un decret d’alcaldia per autoritzar-ne la presència en moments en què no ocasionin problemes.

Campanya per esterilitzar més de 5.700 animals

La conselleria d’Agricultura i l’entitat animalista Faada van llançar ahir la tercera edició de la campanya Sóc responsable, que defensa -en la línia de la nova ordenança que prepara Barcelona- la tinença responsable d’animals de companyia. L’objectiu: superar les xifres de l’any anterior, quan es van identificar i esterilitzar més de 5.697 animals i es va posar el xip identificatiu a més 3.119. En la tercera edició d’aquesta campanya, Faada té el suport de més de 150 centres veterinaris de tot Catalunya que, des del 3 de març fins al 30 de maig, oferiran tarifes especials a preus promocionals -entre 60 i 220 euros com a màxim- per a intervencions d’esterilització d’animals de companyia i per col·locar el xip d’identificació -35 euros com a màxim-. Es pretén, d’aquesta manera, reduir el nombre de cadellades no volgudes i el d’abandonaments anual de gossos, gats i fures, que els animalistes estimen en uns 35.000.

El Govern valora que actualment el 65% dels animals no estan censats, una xifra, però, que els últims anys està millorant. El registre únic encara està en desenvolupament i no és possible saber el nombre exacte d’animals censats.

stats