Societat 16/03/2021

Barcelona vol obrir el debat sobre com regular les macrocuines fantasma

L'oposició demana "creativitat en la interpretació de les normes" vigents per aturar-ho immediatament

2 min
Espai on s'ha construït una macrocuina fantasma al barri de les Corts

BarcelonaTots els partits del consistori de Barcelona coincideixen que s'ha de regular el fenomen nou de les macrocuines fantasma després que n'hagi aparegut una al carrer Felipe de Paz de les Corts, amb capacitat fins a 40 cuines, i una altra al carrer Puigcerdà de Sant Martí, amb espai per a unes 19. Ara bé, mentre es debat sobre una normativa específica, l'oposició ha demanat a la comissió de l'Ajuntament d'aquesta tarda que es busquin les vies per aturar la construcció de les dues indústries immediatament.

El regidor d'Esquerra Jordi Coronas ha assegurat que l'Ajuntament ja té “instruments urbanístics” per actuar, ja que "es tracta d'una activitat industrial en contigüitat amb habitatges". Al seu torn, la regidora de JxCat Francina Vila ha demanat "creativitat en la interpretació de les normes" vigents per aturar les macrocuines. En tot cas, els dos partits, que són els que ho han proposat en l'ordre del dia, veuen amb bons ulls que s'abordi un debat sobre la regulació del nou fenomen, tal com ha proposat la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

La segona tinenta d'alcaldia ha dit que s'ha de treballar "en col·laboració amb la resta d'administracions" per trobar la manera de regular ad hoc les macrocuines fantasma a través, per exemple, de la llei de la facilitació de l'activitat econòmica o de l'impacte ambiental. A més, Sanz ha assegurat que l'Ajuntament "ha encarregat estudis" i està "analitzant" per veure en quines condicions i on es podria deixar instal·lar una macrocuina segons diferents factors, com el risc d'incendis, la mobilitat dels subministradors i dels repartidors, sorolls, pudors o la contaminació.

Sanz també ha remarcat que l'Ajuntament està molt atent a les obres de les macrocuines i que es fan inspeccions setmanals perquè no se saltin les normatives vigents. De fet, ja s'ha aturat la construcció de la nova indústria de les Corts perquè, per l'altura de l'espai, es necessita un permís d'obra major que l'empresa promotora, Cooklane, no ha sol·licitat. Pel que fa a la macrocuina de Sant Martí, els veïns es manifesten cada setmana i un dia van aconseguir, per exemple, evitar que un camió hi descarregués material d'obra.

Al seu torn, el regidor del Partit Popular Óscar Ramírez ha recordat que el problema de les macrocuines és la mida, ja que fa temps que hi ha locals que es dediquen únicament a cuinar menjar per repartir a domicili. Així, ha apuntat que són les grans dimensions que poden causar problemes de convivència. Amb tot, el diputat de Ciutadans Celestino Corbacho també ha demanat que s'actuï ràpid "abans no sigui massa tard".

stats