Societat 12/05/2021

Barcelona vol que el seu pla contra les desigualtats faci el salt metropolità

Colau demana que els 85 milions que la ciutat transfereix a l'AMB es destinin als barris més vulnerables

2 min
Arreglar carrers i més vida educativa i comunitària: en marxa les primeres mesures del pla de barris de Colau

BarcelonaEl pla de barris que l'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el mandat passat per impulsar petites accions que juntes sumaven 150 milions d'euros farà el salt metropolità. L'objectiu d'aquest pla és intentar combatre les desigualtats i, en la seva segona edició, dotada amb 150 milions més, vol traspassar fronteres urbanes. Segons ha explicat l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, en una entrevista a RAC1, ja han posat la idea sobre la taula de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB): la ciutat vol que bona part dels prop de 85 milions que transfereix -sense esperar retorn- cada mandat en el marc del conveni amb l'AMB es destinin a rellançar les zones més vulnerables, especialment l'eix del Besòs.

El projecte beu de la llei de barris que va impulsar, el 2004, el Govern del tripartit i que Barcelona ja ha demanat recuperar en més d'una ocasió. Avui, de fet, el mateix regidor de Pla de Barris, Jordi Martí, ha deixat clar que tornaran a exigir aquesta dotació econòmica quan hi hagi Govern i que ho faran des del punt de partida d'aquesta aportació inicial de Barcelona a l'àrea metropolitana.

Per disponibilitat de recursos, Barcelona és l'únic dels municipis metropolitans que fa aquesta transferència sense que després se li retorni amb inversions al territori, i ara el que fa l'Ajuntament és demanar que els diners s'utilitzin per prioritzar els projectes a les zones més vulnerables. "Tenim indicadors de desigualtats molt grans al Besòs, que és la zona més densa de Catalunya, amb una gran concentració de població i indicadors de vulnerabilitat molt elevats", ha exposat Colau, que ha defensat que la política del pla de barris vagi més enllà dels límits administratius de la ciutat.

Museu de les Cases Barates

De moment, el que està fent l'Ajuntament es desglossar les actuacions que preveu fer amb el pla local en cadascuna de les zones que rebran inversió de la segona edició del pla de barris. Avui han concretat les de Sant Martí (al Besòs-Maresme) i Sant Andreu (a Trinitat Vella i el Bon Pastor), amb una inversió de 26,6 milions d'euros, i projectes com el museu de les Cases Barates del Bon Pastor -es mantindrà una part de les antigues cases per "recuperar les traces de barri obrer i popular"-, l'Institut Escola Rec Comtal de la Trinitat Vella, que estarà especialitzat en ciència i tecnologia i busca evitar que els alumnes abandonin els estudis en el pas de la primària a la secundària, o la reconversió de l'antic cinema Pere IV, al barri del Besòs i el Maresme, en un gran equipament.

Simulació del nou edifici als cinemes Pere IV.

"Es farà realitat el gran equipament sociocultural a l'antic cinema Pere IV", ha dit satisfet el regidor de Sant Martí, David Escudé, que ha detallat que la previsió és començar les obres el 2022. L'edifici actual s'enderrocarà i es refarà, amb un gran auditori al soterrani, la biblioteca Ramon d'Alòs-Moner i les noves instal·lacions del CAP Besòs a les tres plantes superiors per poder doblar la superfície de l'actual ambulatori. L'objectiu és tenir tot l'equipament en servei el setembre del 2024. Aquest projecte suposa una inversió total de 15 milions, nou dels quals surten de l'Ajuntament i sis de la Generalitat per a la part sanitària.

stats