Barcelona

Així quedarà la nova Barceloneta després de la Copa Amèrica de Vela

Collboni anuncia un paquet d'inversió de 31 milions per al barri

ARA
3 min
La façana marítina de Barcelona, amb el barri de la Barceloneta a la dreta de la imatge, fotografiada des de l'aire

BarcelonaUna rentada de cara a la Barceloneta que costarà 31 milions d'euros. Aquesta és la injecció de capital públic que l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat aquest divendres per al barri marítim de la ciutat. L'objectiu, ha dit l'alcalde, és fer-hi "canvis estructurals". Aquests canvis seran, per exemple, construir-hi un nou CAP, fer-hi més places d'escola bressol i reurbanitzar-ne els carrers i les places. El paquet d'inversions forma part de l'acord de pressupostos entre socialistes i ERC i inclou una reserva de 10 milions d'euros per a un pla de retorn a la Barceloneta de les molèsties de la Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà durant l'últim trimestre d'aquest any.

De fet, aquesta ha sigut una de les grans preguntes que se li han fet a l'alcalde en la presentació de la inversió: ¿són millores vinculades a la Copa Amèrica? Collboni ho ha negat i ha dit que totes aquestes millores "s’haguessin fet igualment". "No tenen res a veure amb la Copa Amèrica", ha defensat el polític socialista. Tot i això, Collboni ha reconegut que les intervencions sobre l’espai públic hauran d’estar enllestides abans que comenci la cita esportiva.

Vinculat o no a la Copa Amèrica, Collboni ha explicat que el pla d’intervenció inclou una partida de deu milions d’euros per reurbanitzar els carrers, reparar i renovar les voreres i instal·lar nou mobiliari urbà. En aquest sentit, ha destacat algunes actuacions, com el nou carril bici al passeig Joan de Borbó o la zona infantil de 2.800 metres quadrats que es farà al parc de la Barceloneta. Alhora es repararan tots els bancs de fusta, el paviment, les baranes i les escales d’accés a les platges del passeig Marítim, es reurbanitzaran la plaça Poeta Boscà i la de la Maquinista i s’arranjarà el carrer Pepe Rubianes i quatre vies interiors més a l’eix mar-muntanya. També s’ha reservat una partida per realitzar un estudi de la cobertura de la ronda Litoral en el tram per Port Ciutat.

Equipaments públics

En els 30 milions hi haurà una partida de 18 per millorar equipaments públics. Es preveu, per exemple, la cobertura de la pista de La Maquinista, l’ampliació de l’escola bressol La Mar i la creació d’un nou Centre Comunitari i Juvenil de 682 metres quadrats a l’antiga cooperativa Segle XX. A més, s’habilitarà un local per a les entitats del barri al passeig Joan de Borbó i es dotarà de pressupost les obres per fer realitat l’Institut de Nàutica de Barcelona, que ocuparà 1.000 metres quadrats al port.

En l’àmbit de la salut, s’ha tirat endavant la compra de l’edifici de l’antiga Clínica Barceloneta, que té 3.000 metres quadrats i es farà servir per acollir el nou Centre d’Atenció Primària del barri. El futur equipament permetrà ampliar la cartera de serveis. L'alcalde barceloní també ha informat que es destinaran 2,2 milions a rehabilitar una promoció de 81 habitatges públics per a gent gran. "Aquestes inversions són el resultat d’un cúmul de reivindicacions que fa més de deu o quinze anys que els veïns i veïnes i les entitats del barri demanen", ha assegurat Collboni.

Abraçades i crítiques

L'alcalde s'ha expressat en aquests termes al costat de diverses entitats de la Barceloneta que han assistit a la presentació i han donat suport al paquet de mesures fotografiant-se amb l'alcalde al final dels parlaments. Ara bé, no tot han sigut abraçades i encaixades de mans. Més d'una desena de veïns s’han presentat a l'acte per traslladar a l’alcalde el malestar per les dificultats amb què es troben per continuar vivint al barri, sobretot per les pujades dels preus dels pisos. "No podem més, els preus són altíssims", han lamentat aquests veïns, alguns dels quals s’han constituït en la plataforma No a la Copa Amèrica per mostrar el rebuig al macroesdeveniment. “Mentre desnonen uns, vosaltres us poseu a la fotografia”, ha etzibat una veïna i activista per l’habitatge.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, intercanviant unes paraules amb veïns i veïnes després de la presentació del paquet d'inversions per millorar la Barceloneta.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i la gerent de Coordinació Territorial i Proximitat, Gemma Arau, en la roda de premsa de presentació del paquet d'inversions a la Barceloneta.

Collboni ha rebut crítiques dels veïns i també de l'oposició, ja que el PP ha dit que denunciarà davant de la Junta Electoral l'acte per haver presentar aquestes mesures en plena campanya de les europees.

stats