Barcelona
Societat Barcelona 19/09/2023

Barcelona, ciutat "d'ordre": el lema de Collboni davant dels empresaris (i de Trias)

L’alcalde socialista demana restablir la confiança i recuperar les iniciatives público-privades en una conferència al Cercle d’Economia

2 min
Collboni intervenint davant dels convidats del Cercle d'Economia.

BarcelonaNoranta dies després d’agafar la vara d’alcalde, el socialista Jaume Collboni continua insistint en l’escenificació d’un canvi de paradigma a l’Ajuntament de Barcelona després de l’etapa d’Ada Colau. Ho feia aquest dilluns recuperant les audiències amb el rei. I hi ha tornat aquest dimarts amb una conferència al Cercle d’Economia, on ha demanat als empresaris deixar enrere la "confrontació" i les "polaritzacions estèrils" per sumar esforços i "reconquerir la Barcelona del 92" fomentant la col·laboració público-privada.

Ordre i diàleg han estat els termes recurrents del discurs de l’alcalde, amb tots els sinònims possibles. Collboni ha fet valdre un dels projectes estrella del mandat, com el pla Endreça en matèria de seguretat i neteja, la necessitat de recuperar l’estabilitat jurídica o les relacions i el respecte institucionals davant d’un auditori en què hi havia el president del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro; el president de Saba i abans d’Abertis, Salvador Alemany; el jurista Miquel Roca; l’expresident del Cercle Joan Faus o el president del Port, Lluís Salvadó; però també el vencedor de les municipals, Xavier Trias, que ha assentit en diversos moments al discurs de Collboni i a qui els empresaris han llançat un salvavides, enmig del debat sobre la governabilitat de Barcelona. "Faries bé d'escoltar-lo", han dit a l'alcalde durant el torn de preguntes. Tot i això, Collboni ha insistit que l’han investit per formar un govern "progressista", però que no tanca la porta a ningú i, en aquest sentit, creu que pot sumar amb Trias per a determinats projectes i acords de ciutat.

A l’hora de reivindicar el retorn a l’ordre, Collboni feia bandera del pla Endreça —que diversos empresaris han aplaudit—, de l’increment d’agents de la Guàrdia Urbana (s’ha arribat a un màxim històric de 3.500 agents) i els Mossos d’Esquadra destinats a la ciutat o la "persecució de l’incivisme". Reforçava el missatge la presència al Cercle de la tinent d’alcalde Maria Eugenia Gay, filla de l’exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay i exdelegada del govern espanyol; del tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i del regidor d’Economia, Jordi Valls.

Quan ha instat els empresaris a recuperar el diàleg, anunciava una trobada entre els principals sindicats i patronals de la ciutat per al 22 de novembre, i animava els empresaris a recuperar conjuntament l’"orgull" de ser barcelonins amb projectes consensuats i comuns.

Habitatge

L’única nota discrepant als somriures, complicitats i aplaudiments durant les dues hores que ha durat la conferència i tertúlia posterior ha estat el debat sobre les solucions al problema d’habitatge de la ciutat. Collboni ha subratllat la necessitat de declarar Barcelona zona tensionada per poder-hi aplicar la regulació de preus que fixa la llei d’habitatge. Els empresaris han posat en dubte que aquesta fos la solució. Collboni ha assegurat que, davant del "drama" que suposa la problemàtica calen mesures "pal·liatives" d’entrada i ha proposat també fomentar la col·laboració público-privada, tant a l’hora d’obtenir sòl com d’aixecar-hi pisos públics, i ha proposat "flexibilitzar" la reserva del 30% de lloguer protegit.

stats