Barcelona
Societat Barcelona 10/10/2022

Barcelona dona per expulsat el tabac de les platges

L'Ajuntament calcula que només un 1% dels usuaris hi ha fumat aquest estiu, sense necessitat d'haver de sancionar ningú

3 min
Una noia fumant a la platja de la Barceloneta.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona dona per més que avalada la prova pilot de prohibir fumar a les platges que, aquest estiu, ja s'ha aplicat a tot el litoral de la ciutat. Segons el govern municipal, els resultats de la mesura han sigut molt bons i els fumadors han representat menys de l'1% dels cinc milions d'usuaris que s'estima que han tingut les platges, una xifra fins i tot superior a la dels anys previs al covid. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha remarcat que aquests resultats s'han obtingut sense necessitat de sancions, ja que durant aquest primer any es prioritzava la informació a la multa. I que en la majoria dels casos la reacció dels fumadors en ser advertits que no podien acabar-se la cigarreta a la zona de sorra ha sigut positiva: la majoria o l'han apagat o han marxat cap al passeig. Per això, de moment, el consistori no es planteja activar les sancions per perseguir l'1% incomplidor, tot i que és una carta que sí que es reserven en casos flagrants de desafiament a l'autoritat. Les multes, de 30 euros (el mateix import amb el qual se sanciona qui fuma als parcs infantils), ja es va dir que només s'imposarien en cas d'incompliment reiterat o desafiament a l'autoritat.

El regidor sí que admès que, per ara, la restricció s'aplica només en la franja diürna i que l'Ajuntament podria plantejar-se també canvis normatius per expulsar el tabac de les platges també durant la nit. Una via que, ha aclarit, encara no té cap concreció. L'any passat, Barcelona ja va declarar quatre platges com a espais lliures de fum durant el dia (Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella). I aquest estiu es va decidir doblar l'aposta i aprovar un canvi en l'ordenança sobre l’ús de les vies i els espais públics per perseguir qui fumi a totes les platges de la ciutat. L'única excepció són els xiringuitos de platja, on sí que es pot continuar fumant.

El 2021, ja es va aconseguir reduir fins al 3% el nombre de fumadors a les platges sense fum, quan s'estimava que el 18% de la població hi fumava quan no hi havia cap restricció. Ara, el percentatge de fumadors al total de platges s'ha reduït fins al 0,97%, segons el balanç municipal. I els usuaris puntuen amb un 8 la satisfacció amb la mesura, una nota mitjana que suma tant el que diuen els fumadors com els no fumadors. La prohibició, però, manté una assignatura pendent: reduir la presència de burilles a la sorra.  Un 72% dels enquestats diuen que n'ha trobat, sobretot al costat del passeig i de les infraestructures. El govern municipal atribueix aquest fet, sobretot, al desplaçament dels fumadors fora de la sorra i a l’ús nocturn de les platges.  La mesura de prohibir fumar a les platges s'avança a la llei que prepara el Govern per ampliar els espais lliures de fum i expulsar el tabac, també, de terrasses de bars, entorns escolars i parades d'autobús.

Més espai per als gossos

Una altra de les conclusions de la temporada de platges 2022 és que es consolida l'èxit de la platja de gossos:  13.728 han passat aquest estiu per la platja de Llevant, el 73% provinents de Barcelona ("Es consolida com a referència metropolitana", ha dit Eloi Badia en referència al 27% restant). Un xifra que, segons Badia, demostra la necessitat de buscar més espais per ampliar la iniciativa. El govern municipal diu que entoma aquest repte, però encara no planteja propostes respecte a on es podrien habilitar els nous espais. L'Ajuntament també posa bona nota al servei de bany assistit, que ha crescut en horaris, i ha atret un 57% més d’usuaris i usuàries que l'any passant (de 4.500 a 7.800). Aquest any, però, hi ha hagut queixes d'usuaris d'aquest servei que han denunciat que els tres punts habilitats perquè persones amb mobilitat reduïda puguin entrar a l'aigua eren del tot insuficients per atendre tota la demanda.

Més gent i moltes més atencions sanitàries

La tecnologia de dron ha permès aquest any afinar el recompte de persones que han fet ús de les platges de Barcelona: 4,99 milions, una xifra que fins i tot supera els 4,7 milions del 2016, que marcava un pic en la sèrie històrica, i que deixa molt enrere els 1,8 milions del 2020 de les restriccions pandèmiques. I això, tot i que l'àrea de sorra s'ha reduït un 4,5% amb relació al 2021. Ha crescut, també, el nombre d'atencions sanitàries que s'han hagut de fer a les platges: 5.506 en total,1.623 més que fa un any. Segons l'Ajuntament, els usuaris de les platges es divideixen a parts iguals entre autòctons i turistes.

stats