Barcelona

Barcelona sentencia el tabac a les platges

L'últim ple del curs aprova l'ordenança que prohibeix fumar a la sorra

2 min
Quatre persones fumant a la platja de la Barceloneta.

BarcelonaEl de juliol és l'últim ple del curs polític a Barcelona i, aquest any, també l'últim abans que al setembre s'acceleri el repic dels tambors electorals que ja fa temps que ressona a la ciutat. El to entre competidors apujarà després de l'aturada de l'estiu, tot i que ja serveix algun aperitiu com la proposició que Junts portava avui a votació -i que ha quedat aprovada- perquè l'Ajuntament condemnés el cas del compte fals a Suïssa de l'exalclade Xavier Trias, que no descarta tornar a les urnes el 2023 per batre's de nou amb Ada Colau. La sessió, amb tot, ha començat exhibint unanimitat en una compareixença conjunta de tots els grups per presentar un full de ruta per als pròxims anys al Besòs que s'ha consensuat amb entitats del territori i fixa 64 actuacions pressupostades en 100 milions. El ple també ha donat llum verda als canvis en l'ordenança sobre l’ús de les vies i els espais públics que han de permetre multar a qui fumi a les platges de la ciutat, tot i que el consistori insisteix que el que es farà aquest estiu és informar més que sancionar. La mesura s'ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups menys les abstencions del PP, que rebutja la "prohibició total" i defensa crear espais concrets lliures de fum, i de Valents i la regidora no adscrita.

Després de la prova pilot que es va fer l'estiu passat amb quatre platges sense fum, l'Ajuntament ja va anunciar a principis de la temporada d'estiu que aquest any estendria la mesura al conjunt de platges. El text aprovat avui prohibeix fumar o utilitzar qualsevol altre dispositiu que alliberi nicotina i entrarà en vigor a principis de la setmana que ve, un cop hagi sortit publicat al BOPB. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha defensat que l'any passat ja es va aconseguir reduir fins al 3% el nombre de fumadors a les platges sense fum, quan s'estima que el 18% de la població hi fumava quan no hi havia cap restricció. Donen la prova per avalada.

La prohibició s'aplicarà a partir d'ara durant tot l'any i a totes les platges de la ciutat. L'única excepció seran els xiringuitos de platja, on sí que es podrà continuar fumant. Però les multes, de 30 euros (el mateix import amb el qual se sanciona a qui fuma als parcs infantils), només s’aplicaran en casos d’incompliments reiterats. I les primeres dades exposades pel govern municipal indiquen que des que s'aplica la mesura en fase de sensibilització (des de principis d'estiu) s'ha detectat que només hi ha un 1% de fumadors i que vuit de cada deu enquestats veuen bé la restricció.

El canvi en l'ordenança s'empara en la nova llei estatal de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que es va aprovar el març d'aquest any. Des de l’inici de la temporada alta, l’equip d’informació de les platges ha fet prop de 16.000 actuacions de sensibilització: un 81% dels que estaven fumant quan els van avisar van deixar de fumar o van sortir de la sorra i, per tant, no haurien rebut la sanció que ara s'aprova. I un 65% dels enquestats asseguraven que coneixien la nova prohibició.

Full de ruta per al Besòs fins al 2039

Tots els grups del plenari han exhibit unanimitat, abans del ple, en una fotografia conjunta per donar suport a l'estratègia per als pròxims anys acordada per al barri del Besòs i el Maresme. Un document que inclou 64 actuacions pressupostades en uns 100 milions d'euros, que s'haurien de desplegar des d'ara i fins al 2039. Es preveu, per exemple, aprofitar els fons europeus per rehabilitar fins a 1.000 habitatges, ampliar el CAP Besòs, obrir una segona escola bressol pública al barri o reforçar-hi la presencia policial. El pla va néixer a proposta d'ERC, que el 2020 va instar a consensuar amb el territori un pla d'actuació. Per això s'han fet set sessions participatives i s'han acordat les principals línies de treball i la figura d'un comissionat que serà el responsable de verificar que es compleix el calendari.

stats