Barcelona

Barcelona ressuscita la promoció de pisos per a gent gran de l'Eixample

Les obres estan congelades perquè les dues empreses adjudicatàries havien abandonat el projecte

ARA
2 min
Les obres aturades a l'antic convent de les Germanetes, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDesprés que quedés congelat en dues ocasions –primer per la pandèmia del coronavirus i després perquè la segona empresa que havia d'executar l'obra va fer fallida–, l'Ajuntament de Barcelona ressuscita el projecte per construir una promoció de 47 habitatges públics per a gent gran a l'antic convent de les Germanetes dels Pobres. Són prop de 5.000 metres quadrats a l'Eixample, a la confluència entre els carrers Borrell, Consell de Cent, Viladomat i Diputació, que sempre han estat al centre de la polèmica perquè alguns veïns, un cop alliberada la zona per a ús ciutadà, no volien que s'hi construís i exigien mantenir-lo com a espai verd. Segons ha informat el govern municipal, aquest febrer s'han reprès els treballs per habilitar l'espai amb usos residencials i incloure-hi serveis i un casal de gent gran a la planta baixa.

El consistori ha explicat que les tasques per iniciar la construcció d'aquests immobles van quedar paralitzades en dues ocasions perquè les empreses contractistes adjudicatàries havien abandonat les obres. La primera va tenir lloc l’abril del 2020, arran de la suspensió de les obres pel primer estat d’alarma, i la segona l’octubre del 2022, per fallida de l’empresa. Les dues aturades han fet que hagi calgut obrir de nou els procediments administratius corresponents per poder-los tornar a adjudicar, "amb la complexitat i dificultat que suposa per a les empreses que podrien optar a fer-se càrrec d’uns treballs fets per tercers", ha subratllat l'Ajuntament. Ara l’empresa que ha de finalitzar les obres, Roig Construccions, s'ha compromès a reparar i substituir els materials i els equips ja instal·lats que s'hagin pogut fer malbé durant aquests mesos de pausa.

La promoció de pisos a l'antic convent de les Germanetes estarà formada per 47 pisos –amb sis plantes– i tindrà forma d'U a la cantonada dels carrers de Consell de Cent i de Viladomat, mentre que la cantonada contrària, entre Borrell i Consell de Cent, ja està acabada. La previsió del govern de Jaume Collboni és que els treballs restants durin nou mesos i que el cost global de la promoció s'enfili fins als 7 milions d'euros. El temps s'ha reduït perquè l'obra es reprendrà amb el 84% executat; un estat avançat que ha obligat l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) a prendre "mesures d’urgència" per tal d’assegurar els treballs i la conservació de la part ja enllestida, com la col·locació de xarxes de protecció col·lectiva, el servei de vigilància i el tancament perimetral. També s'ha hagut de tancar de manera provisional una rasa oberta dins de l’àmbit de les obres per evitar filtracions de pluges a les finques veïnes.

stats