Urbanisme
Societat Barcelona 08/07/2023

Barcelona vol blindar el centre de nous tanatoris

La tramitació de la regulació coincideix amb la inauguració de la polèmica sala de vetlles de Sants

2 min
L'edifici que ha d'acollir el nou tanatori de Sants ple de pancartes d'oposició

BarcelonaEls responsables del tanatori que s'està construint a l'antic Happy Parc del barri de Sants, el que va ser el primer parc de boles de Barcelona, tenen previst celebrar-hi una inauguració dijous que ve. I la plataforma veïnal que fa anys que s'oposa a tenir un equipament d'aquesta mena al bell mig del barri ja ha anunciat, també, que aquell dia a la mateixa hora (a partir de les 12 h) convoca tothom a fer sentir el seu rebuig. Projectes com aquest de Sants, que porta el segell de la funerària San Ricardo, són possibles des que l'Ajuntament va aprovar, el 2017, canvis en l'ordenança per facilitar l'entrada al mercat funerari de nous actors i que hi hagués més competència. S'abolien, per exemple, requisits com la necessitat de disposar d'un tanatori amb dotze sales de vetlla o de tenir cinc anys d'experiència. I això va portar, efectivament, algun actor nou a la ciutat: la funerària San Ricardo. Però aquest projecte i d'altres en zones com Sant Andreu o Nou Barris (d'Àltima i Mémora) van posar els veïns en guàrdia: esperaven una altra mena d'equipaments als seus barris i recelaven del nivell de desplaçaments que generen aquestes instal·lacions.

Vistes les polèmiques, l'estiu passat el govern municipal va anunciar que volia impulsar una nova regulació que fixés criteris sobre on podien obrir els nous tanatoris i on no. I va dictar una suspensió de llicències d'un any per evitar que es demanessin permisos nous. I ara l'equip de Jaume Collboni ja ha aprovat inicialment aquest pla que, si hagués existit abans, hauria evitat tanatoris com el de Sants. La nova regulació, que haurà de rebre la llum verda del ple, concentra les noves instal·lacions funeràries al costat dels cementiris. I, per tant, lluny del centre.

Àrees on es podran obrir nous tanatoris

Cementiris

Àrees d’emplaçament

Horta

Sant Gervasi

Sarrià

Sant Andreu

Les Corts

Sants

Poblenou

Montjuïc

Cementiris

Àrees d’emplaçament

Sant Gervasi

Sarrià

Les Corts

Sants

Montjuïc

Horta

Sant Andreu

Poblenou

Cementiris

Àrees d’emplaçament

Sant Gervasi

Sarrià

Les Corts

Sants

Montjuïc

Horta

Sant Andreu

Poblenou

En concret, el nou Pla Especial Urbanístic fixa que qualsevol nou tanatori haurà d'estar dins del radi de l'equivalent a deu minuts a peu dels accessos d'alguns dels cementiris. I els concentra entorn de vuit ubicacions, totes elles perifèriques. Els cementiris es troben tots, de fet, a prop de les vies d'accés a la ciutat, que és on també es concentraran les noves sales de vetlla. Encara que això, esclar, no té efecte retroactiu: els que ja tenen la tramitació en marxa obriran on tenien previst.

Radi d'incompatibilitats

La regulació també estipula que aquestes instal·lacions hauran de tenir entre dues i sis sales de vetlla i s'hauran d'aixecar sempre en sòls qualificats d'equipament i en edificis dedicats exclusivament a l'activitat funerària. Les parcel·les hauran de ser de, com a mínim, 800 metres quadrats i l'edificabilitat serà com a màxim de 1.600 metres quadrats. També es fixa un radi d'incompatibilitat que impedirà que hi pugui haver dos tanatoris a menys de 300 metres quadrats. I això permet, com a màxim, que n'obrin entre un i tres de nous per a cada cementiri.

stats