Barcelona

Colau: "Ara tinc molt clar que votaria que no en un referèndum"

L'alcaldessa diu que Collboni l'ha "decebut" amb la seva sortida del govern i hi veu una "falta de respecte" cap als regidors socialistes

3 min
Ada Colau, fent l'anunci que es presentarà a les eleccions el 2023

Barcelona"Ara tinc molt clar que votaria que no en un referèndum". Així de contundent ha sigut l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, quan li han preguntat en una entrevista a Ràdio 4 per la seva visió sobre el Procés. Colau ha dit que és "absolutament legítim" que es plantegi un referèndum pactat per decidir el futur de Catalunya i ha afegit que s'hauria de fer amb "condicions i consens". I ha avançat que ella hi votaria en contra perquè creu que s'ha d'avançar cap a un món amb menys fronteres i perquè, ha dit, sap que "no hi hauria reconeixement internacional".

"Sé que no és viable a curt termini, i plantejar maximalismes fa que no avancem en altres coses", ha dit. I a la llista d'aquestes altres coses hi ha posat la defensa del català o la reivindicació d'infraestructures pendents com el Corredor Mediterrani o les millores a Rodalies. "L'Estat té molts deutes amb Catalunya; el que no necessitem són falses promeses i retòrica", ha dit, i ha donat per "desterrat" el camí de la via unilateral: "Ha fet molt de mal".

Colau considera que la desjudicialització del Procés ha d'afectar també l'expresident Carles Puigdemont, sobre qui avui s'ha pronunciat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L'alcaldessa i candidata a la reelecció per Barcelona en Comú ha defensat que s'ha demostrat que els indults eren el millor per fer abaixar la tensió i "tornar a parlar de taules de diàleg i agendes compartides".

"El mínim de les relacions decents"

L'alcaldessa també s'ha referit a l'última polèmica de l'Ajuntament: la marxa de qui era el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, per centrar-se en la campanya electoral. Ho ha fet per dir que la decisió de Collboni l'ha "decebut", sobretot per les formes amb què li va comunicar la renúncia: amb un missatge de WhatsApp, deu minuts abans que es fes pública. La líder dels comuns a Barcelona ha defensat que el mínim que hauria d'haver fet el seu exsoci és buscar-la el dia abans per explicar-li el que estava a punt de fer: "Seria el mínim de les relacions decents". I ha afegit que considera que la sortida de Collboni del govern quan el mandat encara no ha acabat no és només una" falta de respecte" cap a ella, sinó que ho és també cap als regidors socialistes que es mantenen dins del govern de coalició. Ha criticat, en aquest sentit, que Collboni digui que se centrarà a fer "cafès i fotos" quan encara hi ha temes candents sobre la taula del govern com el pla que regula l'obertura de nous bars a l'Eixample o quan l'àrea de Seguretat està sota el lideratge del PSC.

"Vetos impensables"

Colau, però, no ha tancat la porta a un nou pacte de govern amb els socialistes i amb el mateix Collboni. Ha dit que en aquests vuit anys a l'Ajuntament, ha après a ser "pragmàtica" i que ha vist que la política s'ha de fer "amb qui pots i no amb qui vols". "Volem l'alcaldia per liderar un govern d'esquerres", ha conclòs. I ha assegurat que l'ha sorprès que altres partits hagin "obert portes sorprenents", en referència a una possible entesa entre Junts i el PSC, entre Collboni i Xavier Trias. "Una de les novetats és que hem vist aixecar vetos que semblaven impensables", ha dit. Sobre aquest possible pacte Trias - Collboni, ha defensat que el veuria "insòlit" i que no creu que els votants socialistes el puguin veure amb bons ulls. I ha afegit que un acord dels socialistes amb Trias, que ha dit que "representa el descontrol turístic i l'especulació sense fre", va en la mateixa línia de les propostes que està fent el PSC en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, com l'ampliació de l'aeroport o els casinos del Hard Rock.

"No entendria que el PSOE busqui el PP per eliminar la part del consentiment de la llei del 'només sí és sí'

Colau també s'ha referit a la llei del 'només sí és sí' per demanar al PSOE i al seu propi partit, Podem, que tanquin un acord per fer els ajustaments tècnics necessaris que acabin amb les reduccions de condemna d'alguns agressors. Però ha apuntat que el que no s'ha de tocar és el concepte de consentiment. "No entendria que el PSOE busqui el PP per eliminar la part del consentiment", ha apuntat. I ha defensat que la nova llei era "necessària", sobretot després del cas de la Manada, i que ha aconseguit posar el consentiment al centre, però que quan es fan lleis noves hi pot haver "efectes transitoris no desitjats", que són els que ara cal solucionar. I que cal fer-ho, ha defensat, "des del consens de les forces de govern".

stats