Barcelona

Colau es compromet a crear operatius de vigilància per protegir el patrimoni de l'incivisme

L'oposició demana més contundència en la persecució dels actes vandàlics

2 min
Grafitis a les parets exteriors de la Basilica del Pi que donen a la  plaça del Milicia Desconegut

BarcelonaEl cas més recent és el de les pintades que han destrossat la façana i l'aparador modernistes de Queviures Múrria, a la Dreta de l'Eixample, però ja fa setmanes que se succeeixen les notícies sobre atacs al patrimoni barceloní: des del robatori del drac de ferro forjat a la baixada de Santa Eulàlia, al Gòtic, fins a les pintades a la basílica del Pi o a l'antic Hospital de la Santa Creu. El govern de Colau admet preocupació per la problemàtica dels grafitis, que diu que és difícil de perseguir perquè cal enxampar l'infractor in fraganti: durant tot el 2021 només es van multar 281 persones per fer pintades. I l'oposició li demana més contundència en la lluita contra l'incivisme. Aquest dimecres, en la comissió de Presidència, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, s'ha compromès a posar en marxa noves mesures per blindar els edificis històrics del vandalisme.

El govern s'ha sumat a la demanda de JxCat d'impulsar operatius de vigilància específics per a zones d’especial interès patrimonial. Una mena de guardians contra els atacs incívics. Però fonts municipals no detallen encara quan i com està previst que es posi en marxa aquest dispositiu, que ha quedat aprovat per unanimitat. El text també demana que s'apliqui de manera estricta l'ordenança de civisme. "Tenim un problema greu de protecció del patrimoni i estem tots d'acord que això s'ha d'aturar", ha radiografiat el portaveu de JxCat, Jordi Martí, que ha urgit a incrementar la vigilància i a no fer els ulls grossos amb la legislació que ja permet perseguir aquest tipus d'infraccions.

Martí, com també han fet altres grups de l'oposició, ha lamentat que la vandalització del patrimoni és un fenomen que s'està donant particularment a Barcelona: "Ningú no s'imagina que hi hagi pintades d'esprai a l'Arc de Triomf de París o als comerços emblemàtics de Niça". I ha demanat que es plantegin mesures com la instal·lació de càmeres per protegir edificis: "Es posen càmeres per controlar la velocitat dels vehicles, doncs posem càmeres en aquests llocs del patrimoni. Podem fer moltes més coses".

També ERC ha demanat al govern municipal un gir de timó en la defensa del patrimoni. "Per aconseguir que la gent sigui respectuosa cal que la mateixa administració ho sigui amb allò que val la pena conservar", ha defensat el portaveu republicà, Jordi Coronas. Més crítics han sigut grups com Cs, que ha acusat el govern de comuns i socialistes de ser el primer a no respectar el patrimoni per decisions com la de retirar l'estàtua d'Antonio López, o el PP, que ha defensat que els comuns estan més preocupats de criticar el retorn del turisme que de fer complir l'ordenança de civisme. I Valents s'ha sumat a la demanda de noves fórmules, com la de les càmeres, per poder sancionar els infractors.

stats