Tribunals

Colau defensa la legalitat de les subvencions al jutjat

Fonts de la Fiscalia admeten que la nova querella és gairebé calcada a la que ja es va arxivar

3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la sortida de la Ciutat de la Justícia després de declarar, saludant un grup de persones que havia vingut a donar-li suport

BarcelonaUn mes i mig després que un jutjat admetés a tràmit una querella contra l'alcaldessa de Barcelona per les subvencions a unes quantes entitats, Ada Colau ha declarat davant el jutge que porta el cas. Segons fonts judicials, l'alcaldessa ha negat qualsevol tipus d'irregularitat en la concessió de les ajudes i ha explicat que no intervenia directament en l'adjudicació. L'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica acusa Colau de prevaricació, frau en la contractació, malversació, tràfic d’influències i negociacions prohibides a un funcionari públic, per haver destinat arbitràriament diners de l'Ajuntament a entitats de l'òrbita dels comuns i de la mateixa alcaldessa, entre les quals la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), de la qual Colau va ser fundadora i portaveu.

Després de comparèixer al jutjat, Colau ha fet una declaració des de la galeria gòtica de l'Ajuntament en què ha acusat l'empresa Agbar i certs sectors immobiliaris de ser al darrere de les denúncies i querelles contra ella i el seu govern municipal per intimidar-los i evitar que "plantin cara" a alguns agents econòmics. En una dura compareixença, Colau ha assegurat que no recularien: "No aconseguiran espantar-nos ni intimidar-nos; al contrari, encara ens refermen més que mai en el que hem vingut a fer".

Tant l'alcaldessa com el seu equip jurídic han recriminat a l'associació querellant que hagi actuat amb "mala fe", perquè estan representats pel mateix advocat que firmava la primera denúncia contra l'alcaldessa per les subvencions que en el seu moment ja va arxivar la Fiscalia Anticorrupció. "És una mostra més de l'abús del sistema judicial per part de determinats lobis", assegura el regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra.

Fonts de la Fiscalia han confirmat que la nova querella és gairebé idèntica a l'anterior que el ministeri públic ja va desestimar. En aquell moment el fiscal només va detectar una infracció molt lleu en l'àmbit administratiu pel fet que Colau no s'hagués abstingut en la votació per a la concessió de les diferents subvencions. La defensa de Colau nega qualsevol mena d'irregularitat, també en l'àmbit administratiu. Segons Solà, si les adjudicacions s'haguessin recorregut per la via contenciosa, "no s'haurien anul·lat" perquè estan tramitades tal com marca la llei, assegura.

També en temps de Trias

Fonts judicials expliquen que Colau també ha defensat la legalitat de les subvencions davant el jutge del cas. Durant l'interrogatori, que no ha durat ni una hora i el pes del qual l'ha portat el fiscal –el jutge no ha preguntat i Colau s'ha negat a contestar a l'acusació popular–, l'alcaldessa ha recordat que la majoria de les ajudes, com ara les concedides a l'Observatori DESC, ja es concedien des del 2014, quan l'alcalde era Xavier Trias. Ha admès que l'interventor els va recomanar corregir alguns aspectes del procediment, però no perquè s'estigués cometent cap irregularitat, sinó per millorar-lo, asseguren les mateixes fonts.

La intervenció va recomanar a l'equip de govern dels comuns que en comptes d'adjudicar les ajudes per la via directa, justificant-ne la urgència, les integressin dins el pressupost. La idea, hauria explicat Colau segons les fonts consultades, era fer això en el pressupost del 2018, però els comptes es van haver de prorrogar aquell any i el següent i el canvi no es va fer fins a l'any 2020.

Segons les mateixes fonts, Colau també hauria explicat que el secretari general no va veure cap il·legalitat en el fet que l'alcaldessa no s'abstingués en les votacions i ha aclarit que, com a tal, no va intervenir en la decisió sobre a qui assignar les ajudes, perquè la proposta depèn de les diferents àrees del consistori que després l'eleven a la comissió de govern per votar-la. De fet, a Colau se li ha preguntat explícitament si ella va influir d'alguna manera en la decisió d'adjudicar les ajudes a la PAH o a l'Observatori DESC i no a altres entitats, cosa que ella hauria negat, segons les mateixes fonts.

La defensa de Colau ha aportat al jutjat vuit informes sobre el funcionament de les subvencions i la seva adjudicació, i recorda que, segons el procediment vigent, com a alcaldessa Colau tampoc firmava les adjudicacions.

stats