Barcelona

Colau i Trias apressen Collboni a escollir entre l'un o l'altre: "És alcalde per accident"

L'Ajuntament aprova l'augment del 4% dels sous amb els vots de PSC, Junts i PP i l'abstenció d'ERC

3 min
Jaume Collboni presidint el ple d'aquest divemdres

Barcelona"Avui governen en minoria gràcies als vots de PP i BComú i en contra de l'opinió de la majoria". "Vostè és alcalde per accident, el vam votar com a mal menor". Així han rebut, primer Xavier Trias, de Junts, i després Ada Colau, de BComú, el discurs inicial del nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en el ple que dona el tret de sortida oficial al mandat: el que aprova la nova estructura municipal, el cartipàs. Una sessió que ja ha deixat veure els dos exalcaldes (Trias i Colau) ocupant sengles llocs entre les cadires de l'oposició. Tots dos han coincidit en la crítica a l'ambigüitat inicial del govern de Collboni i a demanar-li que es posicioni de forma clara sobre amb qui governarà. Si ho farà, de nou, amb els comuns, o si buscarà l'entesa amb Junts.

Trias ha avisat que, en funció de quina sigui la resposta, trobaran en ells mà estesa o oposició. I Colau ha advertit Collboni que no confiï en el recurs de la "geometria variable" per aprovar temes neoliberals amb Junts i socials amb els comuns. I ha assegurat que sap, per pròpia experiència (ella va començar amb 11 regidors), que la ciutat no es pot governar "bé" amb tan poques mans i que el cartipàs que avui s'aprova és "de supervivència". Colau ha insistit en la via del tripartit i ha demanat a l'alcalde que faci ja el que no va voler fer abans de la investidura: que convoqui una reunió a tres amb ERC i comuns.

Els socialistes, en canvi, han tret pit de tenir metxa per estona i poder governar el temps que calgui amb els seus deu regidors. "No és òptim i no és el nostre objectiu", ha admès Collboni, que, amb tot, ha defensat que ja governen i que continuaran governant. I que ha fixat com els pròxims objectius a negociar els pressupostos i projectes com la promesa cobertura de la ronda de Dalt, un gran pacte per Ciutat Vella o els canvis en la mesura que reserva un 30% d'habitatge protegit en noves promocions i grams rehabilitacions.

Vox i 'Gladiator'

El ple ha aprovat, sense sorpreses, tots els elements de la nova estructura, inclosa la pujada del 4% dels sous dels càrrecs polítics, congelats des del 2011. Però aquest punt ha generat més confrontació. Vox, que ha votat en contra de pràcticament tots els punts perquè considera que la nova organització els minimitza amb una mena de "cordó sanitari", s'hi han pronunciat "absolutament en contra". Els comuns, que quan van arribar a l'Ajuntament ja van intentar sense èxit una baixada general de sous, han votat en contra de l'augment del salari dels polítics (però no el dels tècnics i gerents) i han criticat que un alcalde que ja cobrava més que el president del govern espanyol s'apugi més la nòmina (Collboni cobrarà 104.000 euros bruts anuals). ERC s'ha abstingut en aquest punt, que, tot i això, ha quedat aprovat amb els vots de PSC, Junts i PP.

La resta de decisions que es discutien, com el nom de les quatre comissions amb què funcionarà l'Ajuntament o les seves presidències, només han comptat amb el rebuig de Vox, que ha avançat que demanarà algun canvi per fixar un repartiment “estricte” de presidències i assessors (tindrà només dos assessors, un per a cada regidor). Per exemplificar la seva queixa, ha recorregut al símil cinematogràfic: de la pel·lícula Gladiator, quan ataquen d'amagat el protagonista perquè lluiti amb desavantatge. "Ens volen clavar una punyalada perquè no puguem rendir".

"Trias va jugar malament les cartes"

Però el que més suspicàcies ha generat encara és la maniobra que va fer alcalde Collboni i l'ombra de dubte sobre si els de Colau entraran aviat al seu govern. També l'altre soci necessari per fer alcalde Collboni, Daniel Sirera (PP), ha admès que el pacte de la investidura va ser una "decisió no exempta de riscos" i ha retret a Trias que intentés optar a l'alcaldia de bracet d'ERC. "No es va presentar sol, va jugar malament les seves cartes", li ha dit. I ha lloat decisions del nou alcalde socialista com tornar a posar la foto del rei i la bandera espanyola al seu despatx. Trias ha entomat el dard fent valer el nou paper clau de Junts en la negociació de la investidura del president espanyol. "Ara ens diuen que tenim l'oportunitat d'aturar la dreta. Són els mateixos que fa quatre dies menystenien Puigdemont, com canvien les coses...", ha dit.

El PP ha garantit que estarà "al costat" del nou alcalde malgrat que els comuns "també hi puguin ser d'alguna manera", tot i que la seva línia vermella inicial era, precisament, que els de Colau no entressin al govern municipal. I ERC, en un paper més neutral, no s'ha posicionat sobre possibles acords de futur i s'ha limitat a defensar que la seva funció serà la de "fiscalitzar". Tot, per començar un curs polític amb un govern monocolor socialista que a l'Ajuntament molts donen per fet que podria canviar ja a la tardor. Sigui com sigui, el nou mandat municipal ja està en marxa.

stats