Barcelona

Collboni ressuscita els pressupostos de Barcelona sense esperar a pactar el govern

L'alcalde reclama un triple acord a Barcelona, Catalunya i l'Estat per aprovar els tres comptes alhora

3 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquest dimecres durant la seva compareixença al Saló de Cent

BarcelonaJaume Collboni mou fitxa. L'alcalde de Barcelona ha anunciat aquest dimecres que ressuscita el procés per disposar de pressupostos a la ciutat per al 2024 sense esperar a tancar un acord per ampliar el seu govern. En una compareixença des del Saló de Cent, ha explicat que aquest mateix dijous la comissió de govern aprovarà el nou projecte de pressupostos amb la intenció de portar-los a debat en una comissió extraordinària d'Economia el dimarts 20. La incògnita ara és si Collboni compta amb els suports necessaris per tirar endavant els comptes. De moment, aquest dimecres ha demanat als grups que permetin la seva tramitació "per responsabilitat i coherència". Si no aconseguís els avals necessaris, l'alcalde encara tindria a la recambra la possibilitat de sotmetre's a una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos.

Collboni ha explicat que la proposta de pressupostos que presentarà el govern municipal és "fonamentalment la mateixa que es va presentar a l'octubre". L'única modificació que hi haurà, ha dit, és que s'hi afegiran 71 milions d'euros més gràcies a l'augment de la recaptació de l'Estat. Tot i que durant la seva intervenció l'alcalde ha negat que la negociació dels comptes a Barcelona estigui "vinculada" a les negociacions a la Generalitat i a l'Estat, Collboni no ha amagat que la coincidència de totes tres "ajuda". D'aquesta manera, l'alcalde obre la porta a repetir la fórmula dels últims anys en què els comptes de l'Ajuntament han entrat en una mena de triangulació amb els catalans i estatals.

Amb el moviment d'aquest dimecres, doncs, Collboni es dona sis dies per parlar amb els grups i intentar sumar els suports necessaris per poder tramitar els comptes. Si no ho aconseguís, hauria de tornar a retirar-los i mantenir la pròrroga o sotmetre's a una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos automàticament. Aquesta ha sigut una fórmula que sempre ha estat sobre la taula de Collboni perquè el veto creuat entre comuns i Junts fa que no hi hagi una majoria alternativa que el pugui desallotjar. Tanmateix, aquest dimecres l'alcalde ha rebutjat valorar-la i s'ha limitat a apel·lar a la generositat dels grups per poder aprovar els comptes. "Pas a pas", ha afirmat.

La mateixa fórmula del partit a partit és la que ha fet servir Collboni per espolsar-se totes les preguntes relacionades amb l'ampliació del seu govern. Fins ara ell mateix havia vinculat l'aprovació dels comptes amb l'entrada d'algun altre partit al seu govern. Aquest dimecres, però, Collboni no s'ha mogut un mil·límetre d'aquest "pas a pas" quan se li han demanat concrecions sobre els seus plans de futur. En les últimes setmanes, la via que ha cobrat més força és la d'un pacte en solitari amb ERC que, tot i que no sumaria la majoria absoluta –tindria 15 regidors–, podria permetre a l'alcalde trencar amb la seva imatge de solitud i continuar assolint pactes puntuals amb els comuns o amb Junts.

Junts i comuns reclamen que es parli també de govern

Aquesta serà la segona oportunitat d'uns comptes que Collboni ja va haver de retirar in extremis l'octubre passat davant la impossibilitat de trobar suports per aprovar-los. Aleshores, l'alcalde va decidir fer marxa enrere després que tota l'oposició en bloc li tombés les ordenances fiscals. Els comptes que va presentar a l'octubre preveien créixer per cinquè any consecutiu fins a situar-se en una xifra rècord de 3.735 milions d’euros, que ara amb els nous ingressos provinents de l'Estat s'enfilarien per sobre dels 3.800.

De moment, però, la situació és similar a la de fa quatre mesos i per ara Collboni no té els suports necessaris per tirar endavant els pressupostos. Aquest mateix dimecres, el portaveu de Junts, Jordi Martí, i la de Barcelona en Comú, Janet Sanz, han marcat distàncies amb l'alcalde i han subratllat que si no hi ha canvis en els números i, a més, no es parla d'un acord de govern, no donaran suport als comptes. "És una fórmula fracassada portar els comptes en els mateixos termes que van fracassar", ha dit Sanz. Martí, per la seva banda, ha dubtat que d'aquí a dimarts hi hagi "possibilitats reals" de parlar dels comptes i del govern. "No negociarem cap pressupost si no va lligat a un acord de governabilitat", ha subratllat. ERC, l'altre potencial soci, per ara guarda silenci.

stats