Ajuntament

Collboni retira els pressupostos 'in extremis' davant la falta de suports

El govern municipal retira els comptes després que l'oposició també hagi rebutjat per unanimitat les ordenances fiscals

3 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquest dimecres

BarcelonaEl primer gran examen del mandat de Jaume Collboni ha acabat aquest dimecres amb un suspens i una cita amb la repesca. El govern municipal ha frenat a última hora el debat sobre els pressupostos arran de la falta de suport entre l'oposició, que minuts abans ja li havia rebutjat per unanimitat a la comissió d'economia les ordenances fiscals. Ara l'executiu del PSC comença una nova fase amb una doble negociació. Una de més urgent –si vol aprovar les ordenances hauria d'aconseguir suport abans del ple de divendres que ve– i una de més llarg recorregut: la recerca d'un soci amb qui poder tirar endavant els primers pressupostos del seu mandat.

El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, ha topat aquest dimecres en persona amb el mur que des del primer dia del mandat han aixecat els principals grups de l'oposició i que passa, bàsicament, per empènyer Collboni a triar amb quins socis vol tirar endavant el mandat: si amb el bloc format pels comuns i Esquerra o amb un acord amb Junts per Catalunya. L'anhel del PSC de continuar governant tot sol com a mínim un temps i fer pactes a banda i banda depenent del debat ha topat aquest dimecres amb la realitat.

Les converses d'última hora de Collboni amb els grups no han aconseguit, doncs, desencallar una votació clau per al govern municipal. Després de retirar el debat dels pressupostos de l'ordre del dia, Valls ha lamentat que la discussió sobre si entrar o no al govern municipal hagi contaminat la negociació. "Sobre la condició constant d'entrar al govern o paralitzar el diàleg, em sembla molt difícil", ha apuntat, i ha admès que amb la retirada dels comptes l'executiu guanya "més temps per parlar".

D'acord amb el debat que s'ha viscut aquest dimecres a l'Ajuntament, l'acord amb algun dels blocs no sembla pròxim. L'un rere l'altre, els grups han criticat l'actitud del govern socialista en aquesta negociació. "Tenen deu regidors i actuen com si tinguessin majoria absoluta", ha censurat Ramon Tremosa (Junts), mentre que des dels comuns Jordi Martí ha qualificat de "fracàs indiscutible" que el govern de Collboni hagi hagut de retirar els pressupostos després de perdre la votació de les ordenances fiscals. Des d'Esquerra, Jordi Castellana ha subratllat també la "solitud" del PSC.

Tot i compartir govern fa menys de cinc mesos, el debat d'aquest dimecres ha evidenciat també la distància entre Valls i el grup dels comuns, amb qui en declaracions als periodistes després del debat ha apuntat que li ha costat més "conversar" per la seva voluntat de centrar la negociació en un acord de govern.

Tibantor amb les ordenances

La tibantor entre l'oposició i el govern municipal ja s'havia vist en el debat sobre les ordenances, que Valls ha volgut votar separadament en un intent d'evidenciar les "contradiccions", ha dit després, dels grups, als quals ha impedit votar tota l'ordenança en bloc per forçar-los a rebutjar punts concrets com ara l'increment del recàrrec municipal de la taxa turística a creuers de curta estada o el nou model progressiu de la taxa de terrasses.

Abans, Valls havia defensat la seva proposta recuperant l'argument que ja va fer servir fa una setmana quan va presentar els comptes: que no incrementen la pressió fiscal sobre la ciutadania, sinó que busquen ampliar la càrrega sobre l'activitat turística. En concret, el projecte del govern fixava una pujada al màxim –fins als 4 euros– de la taxa turística als habitatges turístics i als creuers de curta estada que passen menys de 12 hores a la ciutat, i la fi de la bonificació del 75% de la taxa de terrasses, que es vol substituir per un model progressiu que penalitzi més qui més espai públic ocupi.

Aquest nou model, i l'acord que van assolir dimarts el govern del PSC i el Gremi de Restauració, ara perilla. Per poder tirar endavant les ordenances i que entrin en vigor l'1 de gener és imprescindible que el ple d'octubre les aprovi, una opció que ara mateix Collboni no té ni molt menys garantida. Necessitaria, de fet, convèncer els pròxims deu dies un o més grups perquè canviïn de posicionament en el ple. Després del debat, Valls ha subratllat que continuaran negociant per salvar les ordenances, però ha admès que en cas de fracassar analitzaran les vies per poder aprovar la nova taxa de terrasses.

stats