Barcelona

Collboni s'aferra al Pla Endreça: triplica la inversió en neteja i en tenir cura de l'espai públic

L'encariment de les multes per incivisme s'ajorna al primer semestre de l'any que ve

2 min
Personal municipal neteja una pintada a Barcelona.

BarcelonaEl govern de Jaume Collboni apuja l'aposta pel Pla Endreça i el confirma com un dels grans projectes del mandat. El govern municipal ha anunciat que triplicarà la inversió prevista per a tasques de manteniment de l'espai públic, amb 435 milions –que se sumen als 550 milions de pressupost del pla per al 2024– que serviran per reforçar la neteja, però sobretot per fer actuacions preventives, "renovar abans que reparar", ha dit la primera tinent d'alcalde d'Urbanisme, Laia Bonet. L'altra gran pota del pla estrella dels socialistes, la lluita contra l'incivisme, serà l'encariment de les multes amb una nova ordenança que preveuen que s'aprovi el primer semestre del 2024.

Amb aquest increment de recursos, el Pla Endreça passa a ser "conjuntural" i no una actuació de xoc com es va presentar d'entrada, inspirant-se en models com el Barcelona, posa't guapa de fa unes dècades, ha apuntat el tercer tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle. "El Pla Endreça esdevé a partir d'ara una forma proactiva de governar l'espai públic abans que es degradi", ha afegit.

Bonet ha fet un balanç dels primers compassos del pla, "amb resultats bons" com ara que s'hagin reduït els incompliments de les empreses de neteja que treballen per a l'Ajuntament, per exemple. El pla de manteniment de l'espai públic, que ja es va anunciar al juliol, seguirà sent la pedra angular i ara disposarà de més recursos, ha subratllat la tinent d'alcaldia.

Pel que fa a l'altre dels grans objectius de l'Endreça, l'enduriment de les sancions per activitats i conductes incíviques, la nova ordenança municipal s'endarrerirà fins al primer semestre del 2024 tot i que s'havia apuntat a aquesta tardor inicialment. Batlle ha avançat que s'aprofundeix en "el reforç de l'autoritat municipal orientada a garantir la convivència". A la pràctica, està previst augmentar les multes als qui facin grafitis en llocs no autoritzats i també penalitzar més el comerç ambulant i les activitats que provoquin contaminació acústica, entre d'altres.

L'Ajuntament ha evitat una vegada més fer comparacions amb l'anterior mandat d'Ada Colau de bracet amb els socialistes. "Cada govern marca les seves prioritats", s'ha limitat a dir Bonet. La tinent d'alcalde tampoc ha entrat en el detall de com es repartirà l'augment de la inversió en manteniment de l'espai públic, més enllà d'insistir en el factor de prevenir la degradació i harmonitzar-lo.

stats