Barcelona

Barcelona ja endureix les multes per fer grafitis i botellons i orinar al carrer

Les sancions s'apujaran de mitjana un 55% a partir de mitjans d'agost amb noves ordres a la Guàrdia Urbana

4 min
Un membre de les brigades de neteja eliminant una pintada.

BarcelonaEl govern de Jaume Collboni ha presentat aquest dimarts el que no amaga que és un dels plans que més "il·lusió" els fa: el que han batejat com a Pla Endreça, que és la paraula que més ha fet servir el nou alcalde aquestes primeres setmanes per defensar millores en neteja i seguretat. Aquestes són, de fet, les dues preocupacions que més van tornar a repetir els barcelonins en l'edició de l'enquesta de serveis municipals que es va presentar dilluns i que marcava la xifra més alta de veïns preocupats per la seguretat dels últims 30 anys i cronificava la brutícia com a gran problema. Una situació que el govern socialista assegura que és inadmissible si es tenen en compte els recursos que es destinen a netejar (és el contracte més gran de la ciutat) i, per això, ja va amenaçar les empreses concessionàries amb més sancions.

El pla que s'ha presentat avui busca començar a treballar per canviar aquestes percepcions i inclou des d'un reforç policial (hi haurà 107 agents més de la Guàrdia Urbana cada dia al carrer durant l'agost) a centrar més esforços en la neteja de grafitis. Però no suposa cap increment, de moment, dels recursos econòmics que es destinen a aquests temes, ni nou personal, sinó una redistribució, com ha admès la tinent d'alcaldia Laia Bonet. Hi haurà 105 treballadors de la neteja que canviaran de funcions i que, per exemple, vertebraran una brigada d'intervenció ràpida per resoldre deficiències. El que sí que ha fet ja l'equip de Collboni és començar a concretar una de les promeses llançades des que governen en solitari: la mà dura contra l'incivisme. L'alcalde ja va anunciar que buscaria el suport d'altres partits per aprovar un enduriment de l'ordenança de convivència. I avui, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha dit que s'avançarà ja en endurir les multes a qui fa necessitats al carrer, qui fa pintades o qui beu alcohol al carrer. De mitjana, una pujada del 55%, ha dit. Es farà donant ordres als agents d'aplicar la franja mitjana-alta de les sancions.

Això hauria de permetre que la multa per orinar al carrer, que ara pot arribar als 200 euros, pugui ser de 300, i que la de fer grafitis s'encareixi dels 300 als 500 euros en la franja més alta (600 si és sobre edificis patrimonials). Batlle també ha anunciat un enduriment de multes a qui beu al carrer i genera conflictes (fins a 600 euros).

Multes quasi inèdites al botelló

El govern municipal, en temps d'Ada Colau (i quan Batlle ja era el responsable de Seguretat), ja havia comunicat aquest encariment a la zona del Triangle Golfo del Poblenou. Ho va fer l'estiu passat, quan va remarcar que seria en aquesta zona on s'estrenarien les sancions més altes i que es faria aplicant el que preveu la llei de seguretat ciutadana. Però al setembre l'ARA ja denunciava que no s'havia posat ni una d'aquestes multes de la franja alta i avui el tinent d'alcaldia ha admès que han estat "poques", però no ha sabut concretar-ne quantes. Ara ha defensat que serà la bona i que l'enduriment, aquest cop sí, serà real. També s'ha compromès a garantir que les sancions es cobren, perquè històricament són multes amb alts percentatges d'impagament.

L'enduriment serà efectiu de manera quasi immediata, a partir del dia 9 o 10 d'agost. I la previsió és que altres conceptes també vegin encarir les multes en el marc del debat sobre l'ordenança de convivència (necessita l'acord del ple) a partir de la tardor. El govern vol que amb aquesta modificació es redueixi també la rebaixa de la multa a qui la pagui immediatament: que passi del 75% al 50%. El que fan ara, asseguren, és enviar el missatge que "no hi ha impunitat".

Vacances policials

El reforç anunciat de la Guàrdia Urbana al carrer es fa sense canviar els drets laborals dels agents, que permeten que el 80% del cos pugui fer vacances entre els mesos de juliol i agost encara que sigui una de les èpoques de l’any amb més problemes de convivència i seguretat. L'increment, en aquest cas, es fa amb una crida a fer serveis extraordinaris (remunerats).

Quan se li ha preguntat què s'havia fet malament els últims anys, amb el PSC ja al govern, perquè hagi augmentat l'incivisme i la brutícia, Bonet ho ha atribuït, sobretot, al canvi d'hàbits de la pandèmia i a l'ús més intensiu de l'espai públic. I ha afegit "entre d'altres coses", que ha sonat a dard cap al govern anterior. Sí que ha criticat sense matisos l'urbanisme tàctic i la manca de manteniment d'algunes de les jardineres que s'han col·locat davant les escoles.

Tres fases de desplegament

El pla anunciat avui es desplegarà en tres fases. La primera, que comença ja, és la que inclou l'enduriment de les multes i una campanya comunicativa. A la segona, entre l'octubre i el març, es començaran els tràmits per endurir l'ordenança de convivència. I a la tercera, a partir de l'abril de l'any que ve, es desplegaran plans integrals de manteniment a tota la ciutat i s'avaluaran els primers resultats de la feina feta. Algunes de les accions previstes al pla són ampliar les brigades que netegen els parcs amb 21 equips més o posar sis equips més a respondre les peticions urgents de neteja de la ciutadania. Tot, sempre, redistribuint efectius. És a dir, sense afegir-hi mans. També es preveu fer la neteja manual de més de 44.000 escocells (els forats dels arbres) i posar més operaris a netejar contenidors i a fer la neteja amb aigua del paviment.

L'oposició ja ha manifestat dubtes sobre els resultats del pla anunciat a bombo i plateret pel nou govern. "No funcionarà", pronostica el grup de Xavier Trias, que ho veu "més màrqueting que eficiència" i denuncia la manca de pressupost per fer els reforços.

stats