Barcelona

El PSC i ERC pacten els pressupostos i encarrilen un acord a Barcelona

Els comuns tramitaran els comptes, però no en garanteixen l'aprovació si no entren a govern

3 min
El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, i el portaveu d'ERC, Jordi Castellana, signant l'acord de pressupostos

BarcelonaL'entesa entre el PSC i ERC a l'Ajuntament de Barcelona comença a donar els seus fruits. El tinent d'alcaldia d'Economia, Jordi Valls, i el portaveu dels republicans al consistori, Jordi Castellana, han signat aquest dilluns un pacte per als pressupostos del 2024, els primers de Jaume Collboni com a alcalde. L'acord entre socialistes i republicans té dues lectures principals. D'una banda, aplana el camí per a un acord de govern que en les últimes setmanes s'ha anat encarrilant però del qual ara per ara cap de les dues formacions vol parlar obertament. De l'altra, permetrà que els comptes municipals del 2024 superin aquest dimarts el seu primer match ball gràcies també a la participació dels comuns, que aquest matí ja havien anunciat que no bloquejaran la tramitació dels pressupostos.

Tot i que no ha volgut parlar d'un possible acord de govern, Castellana ha reconegut en roda de premsa que aquest pressupost "apunta políticament cap on ha d’anar Barcelona". Els republicans han defensat el seu acord amb els socialistes perquè consideren que mou el PSC des de "posicions conservadores" cap al "model de ciutat d'ERC", que han resumit en tres eixos clau: una ciutat innovadora amb ambició de futur, que exerceix de capital de Catalunya, i on es pugui viure bé. Tres conceptes que Castellana ha assegurat que es plasmen en diferents punts d'un acord que, segons ha dit, tindrà un impacte de prop de 100 milions d'euros.

Més habitatge, T-Cultura i Oficina del Català

Una de les potes del pacte és l'habitatge. Tot i que sense fixar una xifra concreta, l'acord preveu incrementar la inversió en habitatge amb l'objectiu que la ciutat pugui disposar de 1.000 pisos públics nous aquest mateix any. A més, també s'impulsarà una partida de suport als afectats en casos d’assetjament immobiliari i estafes immobiliàries, i per ajudar les comunitats de veïns a blindar els edificis de pisos turístics.

El pacte preveu també un fons de 15 milions d’euros per a projectes per "fer una ciutat més caminable" amb actuacions en carrers com Balmes, el passeig Maragall o Fabra i Puig, així com dotar amb 12 milions d'euros el fons d'urgència social per a famílies amb infants de 0 a 16 anys. Una xifra a la qual s'han de sumar 1,5 milions més per al programa Tardes Educatives, destinat a becar infants d'entre 3 i 16 anys perquè puguin fer activitats extraescolars. A banda, l'acord també inclou un fons de 5 milions d'euros per donar suport a l'emprenedoria. També s'hi inclou un pla de retorn social de la Copa Amèrica que implicarà destinar 10 milions d’euros del recàrrec municipal de la taxa turística a inversions a la Barceloneta, 10 milions més per a la transformació de l’Eix Besòs o l’impuls d’un pla específic per als barris de muntanya.

A més, el PSC i ERC han pactat crear l’Oficina de la Llengua Catalana, un espai d’atenció a la ciutadania per fer del català llengua d’ús social generalitzat a la ciutat; estarà dotat amb 4 milions d’euros. L'acord inclou també el desenvolupament de la T-Cultura, una targeta per promoure el consum cultural en català a la ciutat i que tindrà una partida en la part destinada a Cultura, així com mantenir l’espai on va ser executat Salvador Puig Antich com a element de memòria a la lluita antifranquista i antifeixista.

El moviment dels comuns

Tot i que la comissió d'Economia facilitarà aquest dimarts que els comptes continuïn endavant amb els vots de, com a mínim, Esquerra i els comuns, tots dos partits arriben a la votació des de llocs molt diferents. Mentre que els republicans han tancat un acord pressupostari amb un PSC amb qui fa setmanes que negocien, els d'Ada Colau fan el pas com a últim intent de pactar un govern tripartit amb Jaume Collboni. Un moviment per evitar estripar les cartes i brindar a Collboni una excusa per tancar ja un govern sense ells. Així ho ha verbalitzat aquest dilluns la portaveu de Barcelona en Comú, Janet Sanz. "Permetrem aquesta tramitació com a ultimàtum perquè el govern faci el que hagi de fer perquè Barcelona tingui un govern estable", ha alertat. I ha avisat que si en el termini d'un mes no hi ha pacte, els comuns votaran en contra dels pressupostos en la seva votació definitiva en el ple del mes de març.

D'aquesta manera, doncs, un cop es tramitin els comptes aquest dimarts s'obrirà un període de prop de 30 dies perquè Collboni pugui tancar un pacte també amb els comuns per tirar endavant els pressupostos. Si no l'assoleix i l'oposició li tomba els pressupostos en el ple del mes de març, l'alcalde encara té a la recambra l'opció de sotmetre's a una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos automàticament si ningú és capaç d'articular una moció de censura contra ell. De moment, aquest dilluns Collboni s'ha limitat a celebrar a través de X l'acord assolit amb Esquerra, i ha demanat a la resta de forces de l'Ajuntament que "mostrin la mateixa responsabilitat".

stats