Societat Barcelona 26/04/2022

La Fiscalia adverteix del risc de fer una "causa general" contra Colau per les subvencions

La interventora municipal avala l'adjudicació de les ajudes davant del jutge que porta el cas

2 min
Colau a la sortida dels jutjats el passat 4 de març, quan va anar a declarar com a investigada

BarcelonaLa Fiscalia ja va arxivar la investigació contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per l'adjudicació de subvencions a entitats de l'òrbita dels comuns perquè no hi veia delicte i ara vol acotar al màxim la causa judicial oberta pel jutjat d'instrucció 21 arran d'una nova querella que té darrere la mateixa entitat que la primera. En un contundent escrit al qual ha tingut accés l'ARA, el fiscal que porta el cas ha demanat al jutge que rebutgi les proves que li demanen els querellants i que considera "innecessàries, ineficaces, excessives i sense fonament". També l'adverteix del perill d'acabar creant una "causa general" contra l'alcaldessa si es fiscalitza tota la seva gestió al capdavant del consistori.

La pretensió de l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica era que el jutge requerís a l'Ajuntament no només els expedients d'ajudes sota sospita, sinó tots els convenis i subvencions a organitzacions signats per l'equip de govern municipal entre 2014 i 2021. La Fiscalia considera que aquesta diligència és "excessiva i innecessària" i que els querellants la demanen amb l'única "esperança" que s'acabi trobant "alguna irregularitat" en alguns dels expedients que es revisin. "En el nostre dret penal no té cabuda el per si de cas, la investigació en prevenció i sense una causa que la justifiqui", recorda el fiscal Luis Garcia Canton, que avisa del risc d'acabar creant una "causa prospectiva" contra Colau si s'inspeccionen totes les subvencions atorgades per l'Ajuntament.

Colau va declarar com a investigada el passat 4 de març i va defensar la legalitat de les ajudes adjudicades a entitats com l'Observatori DESC o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. També va recordar que aquestes organitzacions no només havien rebut ajudes durant els seus mandats sinó també en època de l'alcalde Xavier Trias (Junts).

Recomanació

Fins ara les tesis exculpatòries de la defensa de Colau s'han vist reforçades no només per la posició de la Fiscalia, sinó també per la declaració d'un dels testimonis clau de la causa, la interventora municipal que va fiscalitzar els convenis signats per l'Ajuntament. Aquesta tècnica ha declarat aquest dimarts davant del jutge del cas com a testimoni i ha avalat les adjudicacions. Ha reconegut, però, que en el seu informe del 2019 va recomanar a l'equip de govern municipal que les ajudes s'incloguessin als pressupostos, per evitar les adjudicacions d'urgència o per la via directa.

La funcionària ha aclarit que en cap cas es va tractar d'un advertiment, cosa que hauria forçat a aturar els expedients, sinó d'un consell. Quan va declarar, Colau va explicar que no van poder fer aquesta modificació fins més endavant perquè els pressupostos es van haver de prorrogar diverses vegades. La interventora també ha explicat al jutge que l'alcaldessa difícilment va poder influir sobre les adjudicacions perquè era la comissió de govern qui les aprovava. Caldrà veure ara si el jutge que porta el cas accepta les proves que demana practicar l'entitat querellant o les rebutja, com vol la Fiscalia. La defensa té intenció de demanar que el cas es torni a arxivar.

stats