Barcelona
Societat Barcelona 17/12/2021

El govern de Colau pacta amb ell mateix els pressupostos

La proposta final inclou reclamacions de l'oposició com la reforma de la Rambla i l'hivernacle de la Ciutadella

3 min
El primer tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, i el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, durant la roda de premsa

El govern d'Ada Colau podrà aprovar els pressupostos del 2022 gràcies a l'abstenció forçada d'ERC, que s'hi va avenir per desbloquejar els comptes de la Generalitat, però no tindrà la fotografia de rigor amb cap soci. Els republicans ja van deixar clar que el seu era un suport obligat i que no entrarien a negociar cap partida. I no ho han fet. Per això avui el govern de comuns i socialistes ha comparegut sol per acabar de detallar a què es destinaran les partides que sempre es reserven per a la negociació amb els grups perquè qui els doni suport pugui anunciar quins canvis ha introduït en la proposta, els seus trumfos.

Aquest cop ERC no ha negociat i el govern no ha especificat si ha pactat canvis a la seva proposta inicial amb altres formacions, com Barcelona pel Canvi, que és qui va salvar els pressupostos quan els republicans no hi donaven suport. El detall final l'ha definit el mateix govern, que avui ha comparegut en roda de premsa per anunciar el destí de 183 milions que s'havien deixat en mans de la negociació.

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí, ha admès que "la litúrgia" hauria marcat sortir avui amb algun grup a acabar de presentar la proposta de pressupost, però tot i que creuen que són uns comptes "d'esquerres" –el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, els ha definit com a "socialdemòcrates"– que haurien de seduir ERC, no hi ha ningú a l'altra banda de la foto. No hi ha hagut ni posat per a la foto, de fet.

Tant Martí com Collboni han insistit que el detall final s'ha fet atenent a les peticions dels grups de l'oposició. La llista d'inversions inclou tres milions per engegar la reforma de la Rambla, com es va anunciar en comissió i com reclamava l'oposició en bloc; dos per rehabilitar l'hivernacle de la Ciutadella –ahir JxCat instava el govern a prendre mesures per desbloquejar aquesta intervenció–; 1,5 per al projecte de la nau central de Can Batlló, i 1,4 per a la reforma del Palau Marquès Alfarràs.

Uns anuncis que, lluny d'estovar la posició d'ERC, ha portat els republicans a recordar que en molts casos es tracta de projectes que ja estaven pactats en pressupostos anteriors. La llista final també inclou 7,7 milions per a l'ampliació de l'Hospital del Mar i 4,5 per a les expropiacions d'urgència al passatge de Sigüenza, al barri del Carmel.

Les terrasses tornaran al debat

La regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, també ha anunciat que han introduït canvis –altre cop sense un soci explícit– al projecte d'ordenances fiscals per incloure-hi, per exemple, la bonificació del 75% de la taxa de terrasses, i apujar del 20% al 30% la bonificació en la taxa d'escombraries per als veïns que facin servir correctament el porta a porta. En aquest cas el govern va poder tramitar les taxes gràcies a l'abstenció d'ERC, però els republicans encara no han confirmat si repetiran el mateix vot. ERC, a diferència de la resta de grups de l'oposició, no veu bé prolongar el descompte per a les terrasses i també s'ha oposat a fer permanents totes les que han sorgit en pandèmia.

"És la proposta del govern i confiem que podem suscitar el suport majoritari dels grups. L'hem fet amb esperit d'incloure propostes concretes que han repetit", ha resumit Collboni, que ha dit que confia que tant el pressupost com les noves taxes rebran la llum verda del ple dijous que ve. El projecte de pressupost ascendeix a una xifra rècord de 3.406 milions d'euros, un 4,7% més alta que la de l'any passat, i en preveu més de 900 per a inversions. El que s'ha acabat de detallar avui és el destí de 168,6 milions d'euros en inversions –d'entre els quals destaca una partida extra de 55 per a habitatge– i de 14,47 en despesa corrent, la major part dels quals (11 milions) per a promoció econòmica.

stats