Seguretat

Barcelona estudiarà (el mandat que ve) canvis en les vacances d'estiu de la Guàrdia Urbana

El 80% dels agents poden lliurar entre els mesos de juliol i agost encara que siguin els de més feina

2 min
Dos agents de la Guardia urbana de Barcelona patrullant al centre de la ciutat

BarcelonaPer al tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, el fet que el 80% dels agents de la Guàrdia Urbana puguin fer vacances entre els mesos de juliol i agost, que són els de més feina a la ciutat, "és quasi una llegenda urbana". Tot i que com va destapar l'ARA el conveni del cos policial permet que fins a un 40% dels agents lliurin en aquests dos mesos d'estiu, a la pràctica no és així i aquest any, per exemple, faran vacances el 21,2% al juliol i el 34% a l'agost. I hi haurà, assegura, una mitjana de mil agents cada dia, un dispositiu que veu "suficient i dimensionat".

El govern de Colau, però, sí que ha obert la porta a negociar canvis en aquest conveni amb els sindicats i, de fet, ha votat a favor d'una proposició de JxCat que ha demanat a la comissió de presidència que el govern convoqui tots els grups municipals per analitzar i abordar les futures negociacions amb els representants de la Guàrdia Urbana perquè, entre els mesos de juny i setembre, "es garanteixi que els efectius del cos siguin suficients i puguin ser superiors en nombre als actuals". El portaveu de Junts, Jordi Martí, ha demanat obrir una negociació "política i col·lectiva" per abordar com es regulen les vacances de la policia local.

La proposta ha quedat aprovada amb els vots a favor de tots els partits, que han admès que no és un canvi que es pugui fer d'un dia per l'altre perquè es tracta d'un dret adquirit pels treballadors. Batlle, de fet, ha recordat que el nou conveni es va signar fa pràcticament dos mesos (i no va incloure cap canvi en aquest sentit) i ha assegurat que, en qualsevol cas, el debat ja s'haurà de fer durant el següent mandat.

El responsable de seguretat ha detallat que aquest repartiment de les vacances es va acordar l'any 1991, a les portes dels Jocs Olímpics, i quan Barcelona no rebia els grans volums de turisme actual i quedava pràcticament buida durant els mesos d'estiu. "No ho solucionarem aquest mandat però estem oberts a parlar-ne", ha conclòs.

Tres anys sense canvis

L'any 2019, l’estiu amb més homicidis a la ciutat des del 2011, l'ARA va destapar aquesta informació i l'Ajuntament de Barcelona, en boca de la tercera tinent d’alcaldia, la socialista Laia Bonet, es va comprometre a intentar "canviar" aquest percentatge de vacances perquè no fos "tan acusat". Tres anys més tard, però, res ha canviat. De fet, durant la reunió que l’Ajuntament va tenir amb els sindicats al desembre per negociar el nou conveni de condicions laborals, aquest tema ni tan sols es va posar sobre la taula. Avui, però, govern i oposició s'han conjurat per obrir aquest debat, encara que ja sigui durant el pròxim mandat. Els sindicats, al seu torn, ho consideren un dret adquirit i no volen renunciar a fer vacances a l'estiu.

stats